Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Prognoză agrometeorologică

Caracteristici termice şi hidrice

Perioada se va caracteriza printr-un regim termic al aerului în general normal în cea mai mare parte a zonelor de cultură, posibil mai ridicat în sudul ţării. Temperaturile medii diurne ale aerului se vor încadra între -5...4°C, apropiate de valorile medii multianuale, la nivelul întregului teritoriu agricol. Maximele din aer vor fi cuprinse între 0...5°C, în aproape toate regiunile, iar în intervalele cele mai calde pot depăşi 10C, îndeosebi în sudul ţării. Temperaturile minime din aer vor oscila între -7...1°C, în majoritatea zonelor agricole, iar în depresiunile nordice şi centrale minimele pot coborî sub -20°C în nopţile cele mai reci, producându-se brumă şi îngheţ la sol.

Sub aspect pluviometric, se pot înregistra cantităţi excedentare de precipitaţii în special în jumătatea de nord a ţării, iar în restul regiunilor agricole acestea vor fi apropiate de normele climatologice. Temporar, ninsorile pot fi asociate cu intensificări de scurtă durată ale vântului, mai ales în zona montană. Totodată, se va produce ceaţă, izolat, asociată cu depunere de chiciură.

Starea solului

În cultura grâului de toamnă, aprovizionarea cu apă în stratul de sol 0-100 cm se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime în cea mai mare parte a regiunilor, exceptând unele suprafeţe agricole din sud-estul ţării, unde se vor înregistra deficite de apă în sol, seceta pedologică fiind moderată şi, local, puternică.

Caracteristici fenologice

Ca urmare, procesele vegetative ale culturilor de toamnă se vor desfăşura în general mai lent, în majoritatea regiunilor agricole, iar în depresiunile din centrul şi nordul ţării se vor înregistra stagnări temporare în evoluţia proceselor vegetative. Culturile de orz şi grâu de toamnă, în funcţie de data semănatului, se vor afla predominant în fazele de răsărire, formarea frunzei a treia şi înfrăţire (10-100%), cele mai avansate fiind cele din jumătatea de sud a ţării.

La cerealierele semănate în perioada optimă, starea de vegetaţie se va prezenta în general bună şi medie, îndeosebi pe suprafeţele cu o bună aprovizionare cu apă a solului, iar la culturile înfiinţate tardiv uniformitatea şi vigurozitatea plantelor va fi medie şi slabă. În zonele unde temperaturile minime din aer vor scădea sub pragurile biologice critice de rezistenţă a plantelor (-10...-15...-20°C), precum şi în absenţa unui strat protector de zăpadă, va exista riscul deprecierii aparatului foliar prin brunificare/arsuri şi degerături ale vârfului frunzelor, în special în culturile tardive, insuficient călite şi nepregătite pentru condiţiile de pe parcursul iernii.

Recomandări de specialitate/calendarul lucrărilor agricole

• Efectuarea controlului biologic pentru determinarea viabilităţii plantelor la speciile de toamnă (orz şi grâu);
• Fertilizarea cerealierelor de toamnă cu îngrăşăminte minerale (azot);
• Transportul îngrăşămintelor organice în câmp.

Director general, dr. Ion SANDU; Şef Laborator Agrometeorologie,  dr. Elena MATEESCU
Colectiv de elaborare: dr. Elena MATEESCU, Dumitru ANGHEL, Oana OPREA, Daniel ALEXANDRU, dr. Liana CAZACIOC, Mariana BACIU

REVISTA LUMEA SATULUI NR. 24, 16-31 DECEMBRIE 2008

Vizualizari: 860֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI