Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Cei mai buni dintre cei foarte buni

O mică parte dintre ei, nu neapărat în ordinea valorii elitei manageriale din agricultura românească, au fost prezentaţi la rubrica „Oameni de nota 10“. Fiecare cu „fişa lui profesională şi morală“. Ea este una impresionantă şi dovedeşte că accesul în rândul acesteia poate fi realizat prin profesionalism, prin calităţi de ordin uman, care adeseori au la origine şi trăsături de ordin ereditar.

Recunoaştem că în selecţia noastră nu această ultimă trăsătură a constituit criteriul fundamental. Asta şi pentru că ne era imposibil să emitem astfel de judecăţi. Am optat deci pentru profesionalismul şi realizările celor pe care i-am selectat a fi cei mai buni dintre cei foarte buni.

Am ţinut să facem această „ieşire din context“ şi pentru a găsi o înţelegere a eventualelor judecăţi mai subiective în încercarea noastră de a prefigura un top adevărat al valorilor din agricultura românească. Cine sunt deci „Oamenii de nota… 10“ prezentaţi până acum în rubrica de la pagina 4 a revistei noastre? Care vor fi următorii?

Lucian BUZDUGAN, director general al Grupului de Firme TCE – 3 Brazi. El nu pare, ci în mod sigur este eminenţa cenuşie, care a gândit şi realizat în Insula Mare a Brăilei cea mai modernă şi performantă unitate agricolă nu numai din România, ci şi din Europa. Numai o minte la fel de sclipitoare ar fi în stare să descrie ceea ce face astăzi Buzdugan în Insulă. Şi cum aceasta n-a apărut încă, vă invităm să mergeţi şi să vedeţi la faţa locului.

Ştefan POIENARU, director general al Holdingului „Agrofam“ Feteşti. Poienaru este astăzi unul dintre agronomii şi managerii cu mare ştiinţă de carte. Terenurile pe care le lucrează în Balta Ialomiţei par o grădină agricolă, decupată dintr-o carte de agrofitotehnie. Despre iscusinţa managerială, cu deosebire în arta negocierilor cinstite, cel mai bine pot vorbi finanţiştii, pe care îi supune la multe cazne profesionale atunci când e vorba de tranzacţii şi operaţiuni bancare.

Dimitrie MUSCĂ, omul care a reuşit performanţa incredibilă de a salva de la dezastru fostul „ceape“ din Curtici şi de a clădi pe scheletul lui un combinat agroindustrial, care reprezintă un unicat în agricultura românească, atât ca mod de organizare, cât şi ca performanţă.

Luiza MIKE, doamna din mintea şi mâinile căreia se zămisleşte a doua pâine a ţării. De-a lungul vieţii de cercetător a avut un singur loc de muncă: Staţiunea de Cercetare a Cartofului din Tg. Secuiesc. Aici i-a învăţat pe secui nu numai să vorbească aceeaşi limbă ca românii, ci şi să convieţuiască într-o armonie fără egal în Europa Comunitară.

Dr. ing. Dan IONEL, omul care duce cu el, ca mulţi alţii, povara irigaţiilor. Cei care, în urmă cu 36 de ani, au pus pariul pe izbânda sa sigură în perspectivă, au acum suficiente motive să se felicite.

Viorel-Dorel SECARĂ, bihoreanul cu spatele drept şi cu o fire demnă. El se consideră a fi un răzvrătit de „rasă pură“, dar faptele concrete conduc mai degrabă spre un profil de manager de excepţie. Cert este că, de când conduce Asociaţia Crescătorilor de Bovine din România, spre sectorul pe care-l reprezintă s-au scurs multe fonduri naţionale şi comunitare.

Dr. Dan-Gheorghe NEAŢĂ, mehedinţean de origine, doctor în ştiinţe zootehnice, are ambiţia de a schimba din temelii gândirea de până acum în materie de ameliorare şi selecţie a şeptelului din România. Strategia lui vizează reprofilarea unor specii pe rase de animale ce răspund cerinţelor pieţei actuale şi viitoare.

Costel EREMIA, omul care are probitatea profesională şi morală să judece cu obiectivitate ceea ce a fost bun în agricultura românească şi ce se întâmplă astăzi. Judecăţile sale par a avea o anumită nuanţă nostalgică, dar ele exclud întoarcerea la vechiul sistem de agricultură. Marea lui durere este că reformatorii de astăzi nu valorifică aceste realizări ştiinţifice de excepţie, măcar la nivelul realizărilor aşa-zis rudimentare ale anilor de dinainte.

Nicolae MĂRĂCINE, o fiinţă predestinată să-şi schimbe numele în prenume. I-a fost dat inginerului Mărăcine să lupte o viaţă întreagă împotriva celor din care-şi trage numele: mărăcinii. Pe locul dezrădăcinării acestora a reuşit să clădească sisteme agricole care, în timp, ar putea salva de la foamete naţiunea.

Veronica TONCEA – oricâte străduinţe de afirmare depun cele care formează elita feminină a actualei structuri administrative, Veronica Toncea rămâne adevărata Doamnă a agriculturii româneşti. Ea nu poate fi detronată de pe soclul pe care au înălţat-o fermierii României, pentru simplul motiv că are în spate o carieră profesională clădită pe criterii demne. Dincolo de harul profesional, îl are şi pe cel uman. De acesta din urmă aveau să aibă parte sute, poate mii de fermieri şi ţărani simpli aflaţi în dificultate financiară. Cinste ei!

Culiţă TĂRÂŢĂ – un nume ale cărui fapte par a fi plasate în domeniul legendelor cu circuit mondial. Doar că faptele sale nu sunt imaginare, ci adevărate. Faptele sale se regăsesc astăzi, în primul rând, în Insula Mare a Brăilei, dar şi în ţinuturile natale ale Neamţului, unde a creat modele agricole ce uimesc lumea prin performanţele lor.

Aurel PLACINSCHI, agronomul cu vocaţie ereditară. Aproape că nu găsesc cuvinte de preţuire la adresa unui specialist care, undeva în ţinutul Moldovei, realizează recolte medii la hectar care, timp de 25 ani, n-au coborât sub 4.000 kg de grâu şi 8.000-9.000 kg de porumb boabe. Şi asta nu pe parceluţe de parade, ci pe suprafeţe de ordinul miilor de hectare.

Mihai ANGHEL este autorul de drept şi de fapt al constituirii celui mai mare holding agricol din Oltenia: Comcereal Dolj. El se întinde pe raza judeţelor Dolj şi Olt, unde exploatează o suprafaţă agricolă de 25.000 ha, arendate de la ţăranii din zonă. Marea lovitură economică de imagine a lui pare a fi reabilitarea vechii podgorii regale de la Segarcea şi în mod deosebit readucerea pe piaţă a faimosului coniac de Segarcea.

Valeriu STERIU este demnitarul agricol cu ascensiunea cea mai fulminantă atât în plan naţional, cât şi internaţional. După ce a părăsit scena politică în calitate de senator, el revine ca deputat de Olt, poate şi cu speranţa că se va apela din nou la serviciile sale, care ar putea aduce mult bine agriculturii româneşti. Îl aşteptăm!

Mihai GAVRILĂ este poate primul „mecanizator“ de profesie care se află la comanda unei companii viticole de referinţă nu numai în plan naţional, ci şi internaţional: SC Rovit Valea Călugărească. Adică locul unde se produce cel mai valoros Cabernet din această zonă geografică a Europei. Ambiţia sa este de a dovedi că Valea Călugărească este arealul viticol ideal pentru o viticultură performantă, mai ales în planul calităţii.

Valerian SOLOVĂSTRU – sub gestiunea sa, Codrii Bucovinei par a fi ocrotiţi, cel puţin până acum, de securea care taie la rădăcina falnicilor stejari ce reprezintă simbolul perpetuării noastre pe întinsul Lanţ Carpatic. Misiunea sa este grea, dar nu imposibilă.

Constantin TOMA, preşedintele Grupului de Firme Romet Buzău. Poate vă întrebaţi: ce treabă are un absolvent de TCM cu agricultura? Ei bine, are. Compania pe care o conduce va deveni foarte curând cel mai important partener al comunităţii rurale. Romet reprezintă în momentul de faţă viitorul în ceea ce priveşte noile magistrale de irigaţii. Mai presus de acestea, Romet se prefigurează a fi cel mai important furnizor pentru introducerea în satul românesc a noilor instalaţii de producere a energiei virtuale, începând cu panourile solare.

Dr. Nicolae PÂRVU – dincolo de calităţile care-l recomandă a fi un manager de excepţie, poartă şi el gena scrutării în necunoscut. Adică în tainele lumii vegetale pe care o pot descifra doar foarte puţini dintre semenii noştri.

Vasile IOSIF se detaşează a fi cea mai profesionistă personalitate în materie de chimizare a agriculturii. Şi nu numai. Agronomi de primă mărime în România apelează la serviciile sale ori de câte ori sunt în situaţia de a introduce în cultură noi soiuri şi hibrizi, stare de fapt care lasă să se înţeleagă că Vasile Iosif este astăzi o personalitate agronomică de o competenţă şi complexitate deosebită.

Florin RĂDUCANU – un manager tânăr, dar cu gândire matură. Sub gestiunea sa reprezentanţa Companiei BISSO în România, Romcontract, a reuşit într-o perioadă foarte scurtă să se impună pe piaţa importatorilor de maşini şi utilaje agricole printr-o ofertă care se adresează tuturor categoriilor de fermieri.
Dr. Vasile PACHIŢEANU – nici nu ştii unde să-l integrezi: în categoria practicienilor sau a cercetătorilor? Adevărul este că doctorul Pachiţeanu întruneşte, la această dată, calităţile unui om de ştiinţă vizionar, ancorat însă în realităţile zootehniei prezente.

Sorin RADU are doar 33 ani de când a văzut lumina zilei undeva în inima Transilvaniei. S-a întâmplat să fie într-o zi în care bunii săi din ţinutul Apusenilor dădeau danii nu numai bisericii, ci şi ursitoarelor care prevesteau un viitor fericit pruncului nou-născut. Iar pruncul, cu alură de orăşean, avea să progreseze într-o lună cât alţii într-o viaţă întreagă. Radu conduce astăzi cea mai bogată instituţie din agricultura românească. Agenţia care s-a clădit pe o altă instituţie bogată – SAPARD. El a fost propulsat în această funcţie tocmai din zona nord-vestică cea mai îndepărtată a României, unde Agenţia SAPARD a reuşit să formeze poate cel mai calificat şi corect colectiv de specialişti.

Dan GHERGHELAŞ – director general APIA – are meritul de a fi acceptat să preia conducerea instituţiei în momentul ei cel mai de criză. Dacă va fi lăsat s-o conducă până la capăt, ţăranii vor avea de câştigat.

Viorel MORĂRESCU, director general ANCA; sub mandatul său, Agenţia Naţională de Consultanţă a făcut pasul decisiv spre implicare în problemele concrete ale fermierilor din agricultură.

Dr. Radu ROATIŞ – în calitate de preşedinte al unei instituţii care garantează sănătatea alimentară a naţiunii, el raportează un bilanţ mai mult decât promiţător: eradicarea epidemiilor animaliere ce ameninţă omenirea. Nicolae Dorel OROS, director general, vine tocmai din Codrii Silvaniei pentru a face ordine în pădurile României. Voinţă are, pricepere şi mai multă: rămâne de văzut dacă va reuşi.

REVISTA LUMEA SATULUI NR. 24, 16-31 DECEMBRIE 2008

Vizualizari: 1605֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI