Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Izolaţia modernă a clădirilor cu spumă PUR

Firma Pluimers, urmând linia de dezvoltare deschisă de mai bine de 30 de ani, a inaugurat în acest an, în România, o nouă filială. Domeniul de activitate este reprezentat de izolarea cu spumă poliuretanică PUR-Super. Pluimers a înţeles marele avantaj care-l poate constitui tehnologia de ultimă oră în reabilitarea şi rentabilizarea halelor de producţie, a halelor de depozitare, a grajdurilor, a rezervoarelor de biogaz sau de produse petrochimice, a locurilor de depozitare a legumelor etc. şi a decis să-şi ofere serviciile şi domeniului Agrar şi Industrial Român.

Creşterea continuă a preţului energiei atrage atenţia asupra importanţei unei izolări potrivite şi de lungă durată, a cărei necesitate este din ce în ce mai mare (mai ales dacă se poate recupera rapid investiţia). În cazul în care alegeţi tehnologia potrivită de izolare, costurile acesteia se vor returna foarte repede, deoarece:

• costurile de energie vor scădea;

• structura clădirii devine mai stabilă;

• cu izolarea grajdurilor pentru animale va scădea şi consumul de furaje. Izolarea cu spumă poliuretanică suflată poate fi soluţia la multe probleme legate de izolare.

În cazul grajdurilor pentru animale condensarea vaporilor de amoniac este o problemă zilnică, din care rezultă şi coroziunea. Condensul poate uda culcuşul animalelor şi cauzează scurtcircuitul aparatelor electrice. Prin tehnologia de izolare cu poliuretan suflat rezultă o izolare fără suduri, cu ajutorul căreia se evit variaţiile de temperatură superficială, neproducându-se condens. Spuma aderă la orice tip de acoperiş şi formează un strat de izolare fără suduri. În afara capacităţii foarte bune de termoizolaţie (l = 0,0203 W/mK) acest material este potrivit şi pentru hidroizolaţie, deoarece structura spumei (92-95% celule închise) nu permite pătrunderea moleculelor de apă. În locurile în care trebuie soluţionate problemele de termoizolaţie şi cele de hidroizolaţie, izolarea cu spumă poliuretanică este alegerea ideală.

Variaţiile de temperatură din grajduri au un efect negativ asupra consumului de nutreţuri şi asupra mortalităţii animalelor. O serie de teste şi experimente au confirmat că în clădirile izolate cu spumă poliuretanică se poate menţine o temperatură constantă, iar într-o clădire izolată cu metoda tradiţională cu polistirol variaţiile de temperatură au fost între 15-25°C. Diferenţa de consum de nutreţuri în cele două clădiri a fost de 12 g/animal (pui pentru îngrăşat), iar în cazul clădirilor izolate cu spumă poliuretanică s-a constatat o economisire de 36%.

În cazul silozurilor de legume şi fructe, o diferenţă de un singur grad faţă de temperatura optimă poate influenţa calitatea şi durabilitatea produsului depozitat. În cazul clădirilor cu aerisire forţată, existenţa unei izolări interioare fără suduri (care împiedică intrarea „aerului fals“) este o cerinţă legitimă. Spuma poliuretanică se aplică direct pe suprafaţa menită să fie izolată (din cauza capacităţii bune de termoizolaţie se aplică în straturi mai subţiri), astfel rozătoarele nu au posibilitatea de a-şi face cuiburi în stratul de izolaţie.

Datorită caracteristicilor amintite mai sus (termo şi hidroizolaţie) spuma poliuretanică este potrivită şi pentru izolarea acoperişurilor plate. Astăzi, în România din ce în ce mai mulţi recunosc că realizarea unei izolări potrivite şi profesioniste nu reprezintă bani aruncaţi pe geam, ci o parte indispensabilă a construirii sau renovării clădirilor.

REVISTA LUMEA SATULUI NR. 24, 16-31 DECEMBRIE 2008

Vizualizari: 1639֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI