Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Elita horticulturii româneşti

Legume abundente şi scumpe

În ciuda importurilor masive, cei mai mulţi români optează pentru legumele autohtone, chiar dacă acestea sunt foarte scumpe. România dispune de o suprafaţă aproximativă de 950 ha de sere, din care doar 450 ha sunt încălzite, faţă de 2.500 ha câte mai existau în 1989. Din cele 450 ha de sere adevărate, 426 ha sunt ocupate cu legume şi 24 ha cu flori. În 2006 existau aproximativ 520 ha, din care 500 ha cu legume, iar în 2005 erau 680 ha de sere, din care 650 ha cu legume şi restul cu flori.

Principalii producători de legume din România s-au grupat în Holdingul Hortifruct SRL Ilfov, care cultivă aproximativ 1.700 ha, din care 210 ha cu legume, în sere. În componenţa holding-ului intră Leoser din Popeşti-Leordeni cu 120 ha sere încălzite, Berser din Berceni cu 30 ha şi Leader Internaţional Caracal cu circa 40 ha. Acesta din urmă cuprinde serele de la Pipera şi Constanţa.

Scopul asocierii producătorilor în Holdingul Hortifruct a fost dezvoltarea în comun a unei activităţi de producţie legumicolă modernă, principala direcţie fiind efectuarea de investiţii în baza materială existentă. Ambiţia celor care administrează serele din Pipera este de a realiza în această zonă cele mai moderne sere din Europa. Restul producătorilor au sere mai mici de zece hectare, cum sunt: Electrica Popescu, Olt şi SC Pietrosu – Brăila.

Dintre legumicultorii care produc în câmp, cele mai mari suprafeţe le au Agroleg Silistraru – 500 ha, Protevit Com SRL Brăila – peste 150 ha şi Petru Aron din Călăraşi – 100 ha. Grupul de Producători Pleşoiu are peste 200 ha în câmp şi 30 ha în solar. O altă organizaţie de tip cooperatist, cu peste 50 de legume cultivate în solar, este Asociaţia Producătorilor de Legume în solarii din Matca.

Fructele româneşti şi aroma lor

Printre marii cultivatori de fructe din România se numără Pomicola Batos din Reghin, cu peste 600 ha de măr. Aceasta a investit şi într-un depozit cu atmosferă controlată ce are o capacitate de 6.000 tone şi în care merele se pot păstra până în luna aprilie.

Al doilea producător pomicol este SC Comli Însurăţei, care dispune de o plantaţie de 230 ha, dintre care 30 de plantaţii noi superintensive.  SC Paradisul Înflorit din Râmnicu-Sărat are cea mai mare suprafaţă cultivată cu cireş din România – 65 de hectare. În apropierea Capitalei, SC Andani SRL din Adunaţii Copăceni cultivă 70 ha de livadă şi investeşte, în prezent, într-un depozit.

Procesare

Organizaţia Interprofesională Prodcom Legume-Fructe are în gestiune un portofoliu de mai mult de 30 fabrici, care produc atât conserve de fructe, cât şi de legume. Marii procesatori sunt: Conserv Buftea, Leader Caracal, Klevek Feteşti, Contec Tecuci şi Fravil Râmnicu-Vâlcea, care împreună produc peste 20.000 de conserve pe an. Dintre acestea, Leader Caracal pare a se desprinde ca fiind cu adevărat lider, prin investiţiile masive care se ridică la peste 15 milioane de euro. Banii au fost investiţi în modernizarea fabricii, a serelor, cât şi într-o plantaţie de pomi din Ostrov de peste 300 hectare.

Valentina ŞOIMU
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 24, 16-31 DECEMBRIE 2008

Vizualizari: 2851



֩ Comentarii

 
֠ 1.     Elena Adina -- (21-December-2014 )
Buna ziua! Va rog sa imi comunicati daca este posibil sa apara in revista dvs anuntul meu:Mini-gradina de zarzavaturi/mirodenii Acum va trimit linkul http://olx.ro/oferta/mini-gradina-de-zarzavaturi-mirodenii-ID21owL.html Multumesc!

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI