Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Cei mai mari producători, cele mai bune vinuri

Investiţiile tot mai mari, derulate în ultimii ani prin programele europene de finanţare, au fost decisive pentru sectorul vitivinicol românesc, unde odată cu aplicarea unor tehnologii noi încep să se întrevadă tot mai mult efectele pozitive. Astfel, într-un singur an, piaţa vinului a crescut cu 17%. Acest avânt are la bază şi creşterea puterii de cumpărare a consumatorilor. Astăzi, pe o piaţă ce depăşeşte 450 milioane de euro, activează un număr mare de viticultori, dar ea este controlată de patru dintre ei, care împreună deţin o cotă de aproape 70%: Murfatlar – 28%, Cotnari – 18%, Jidvei – 17% şi Vincon – 10%.

Soiurile dominante

Cele mai cultivate soiuri albe sunt: Fetească Regală cu 17.700 ha şi Fetească Albă – 9.800 ha, urmate de Riesling. Dintre soiurile roşii, cele mai mari suprafeţe sunt ocupate cu: Merlot – 9.800 ha, Cabernet Sauvignon – 8.500 ha, Fetească Neagră – 1.300 ha şi Pinot Noir – 500 ha.

O nouă structură a consumului

Consumul de vin pe cap de locuitor este de cca 30 l/an, în vreme ce în Franţa media este de 60 l/an şi în Spania 47 l/an. Merită menţionată creşterea ponderii vinului roşu la 32%, chiar dacă vinul alb continuă să fie preponderent în preferinţele de consum ale românilor. Segmentele de vin sec şi demisec au continuat şi ele să-şi mărească ponderea în defavoarea celui dulce şi demidulce. Printre preferatele consumatorilor se numără: Fetească Albă, Riesling, Grasă de Cotnari, dar şi Pinot Noir, Cabernet Sauvignon sau Merlot.

Paradoxal: importurile depăşesc exporturile

În ultimii ani importurile de vin au depăşit exporturile, marea majoritate a acestora provenind din Franţa, Spania, Italia. Din totalul pieţei, doar 3% îl reprezintă importurile, mai nou, printre soiurile autohtone regăsindu-se şi vinuri din Africa de Sud, Australia şi Chile care, se pare, oferă un raport destul de bun calitate - preţ. Şi piaţa vinului spumant a înregistrat o creştere de circa 10% faţă de anul trecut. Primii producători de spumant sunt Angelli, Zarea, Bucium, Jidvei, Cramele Halewood şi Panciu.

Valentina ŞOIMU
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 24, 16-31 DECEMBRIE 2008

Vizualizari: 1211



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI