Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Mană cerească

A înverzit câmpul în decembrie

Rar le este dat agronomilor să poată salva ce au greşit ei sau natura, la vremea respectivă. Din motive şi cauze asupra cărora nu vreau să insist, în această toamnă mai bine de jumătate din semănături au fost efectuate în afara perioadei optime agrotehnice. Mai exact spus, după expirarea acesteia.

Adevărul este că niciodată în ultimii 18 ani n-am putut să respectăm acest „orologiu agrotehnic“, întârziind cu semănăturile până la venirea îngheţului. Dacă au fost totuşi ani în care la vremea secerişului s-au obţinut recolte bune, aceasta s-a datorat milostivirii dumnezeieşti, care a făcut ca natura să-şi îndrepte faţa spre agronomi. Să-i ajute să repare greşelile profesionale, poate şi din mila faţă de cei mulţi, expuşi foametei. Aşa se întâmplă în acest sfârşit de noiembrie şi început de decembrie când, în sudul ţării, semănăturile şi-au schimbat culoarea palidă în una verde-închis, văzută doar în manualele de agrofitotehnie.

După un mic şoc termic hibernal, începând cu 15 noiembrie şi până spre mijlocul lui decembrie, peste câmpii s-a aşternut o toamnă primăvăratică, cum rar am mai văzut. Timp de aproape 25 de zile, temperaturile nocturne şi mai ales diurne pozitive aveau să aducă la viaţă adevărată semănăturile răsărite ori nici măcar încolţite.

Priveliştea este încântătoare

Cel puţin în zona Bărăganului, unde îmi desfăşor activitatea, priveliştea este una dătătoare de speranţă. Grâul, orzul şi rapiţa au la ora actuală o înfăţişare excepţională. Plantele răsărite până la venirea „primăverii din toamnă“ şi-au dat drumul la fraţi şi ţin să precizez că este vorba de fraţi fertili, care vor asigura 600-650 de spice pe metru pătrat, respectiv cu 200 mai mult decât estimam la începutul lui noiembrie. Semănăturile întârziate au răsărit şi se zbat să recupereze spectaculos starea de vegetaţie care le permite să dobândească vigoarea necesară în perioada de hibernare.

Cât despre rapiţă, ce să mai spun! Cei care au semănat-o, şi în zona noastră sunt foarte mulţi, au acum un decor vegetal luxuriant. Bogăţia de masă vegetală se va ofili, sub asprimea gerului sau a stratului de zăpadă, dar ea reprezintă stratul de protecţie ideal pentru rozetele din care vor porni în primăvară tulpinile fructifere. Adevărul este că, pe mari suprafeţe, la începutul calendaristic de hibernare, plantele erau slab înrădăcinate. Ele şi-au revenit în această fereastră primăvăratică şi acumulează acum substanţele necesare pentru a face faţă gerurilor care ar putea să vină.

Argumente

Scopul intervenţiei mele nu este atât de a înfăţişa decorul vegetal de excepţie al semănăturilor din această toamnă. Demersul profesional este acela de a induce în rândul cultivatorilor o stare de optimism pe care trebuie s-o materializăm în recolte ce pot fi cu adevărat bogate. Acum, totul este la priceperea şi puterea financiară a fiecăruia. Cel puţin în sudul ţării dar, după câte sunt informat, în majoritatea zonelor agricole culturile au o înfăţişare de excepţie. Agronomii adevăraţi ştiu că greul pentru ele începe de acum încolo. Pentru a putea răzbate iarna care vine, culturile au nevoie de hrană nutritivă. Ea poate şi trebuie asigurată acum.

Îngrăşămintele sunt foarte scumpe, dar trebuie aplicate. Altfel această mană cerească a ultimelor 20-30 de zile se va pierde iremediabil. Calculele arată că fertilizarea unui hectar echivalează cu preţul unei tone de grâu. Aşa este. Dar trebuie avut în vedere efectul productiv al acestei operaţii. El ar putea echivala cu un surplus de recoltă de cel puţin două tone, poate şi mai mult, în cazul celor care practică o agricultură intensivă. Considerentele de mai sus reprezintă doar simple observaţii şi sugestii şi îi asigur pe cei interesaţi că ele ar putea să le fie de mare folos.

Dr. Ştefan POIENARU, director general al Holdingului „Agrofam“ Feteşti
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 24, 16-31 DECEMBRIE 2008

Vizualizari: 724֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI