Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Trichineloza, o boală care nu iartă

Iată-ne din nou ajunşi în această perioadă, a sfârşitului de an, când după lungi zile de post şi rugăciune putem să ne bucurăm de bucatele tradiţionale mesei de Crăciun şi în special de preparatele din carne de porc: şuncă şi cârnaţi afumaţi la foc de rumeguş de brad, tobă fiartă în vin cu mirodenii, slănină cu boia roşie, sângerete, caltaboşi sau jumări delicioase.

În ciuda îmbierilor gastronomice, nu trebuie însă să uităm de verificarea carcasei de porc în vederea detectării infestaţiei cu Trichinella. Acest control îl efectuează medicul veterinar, prevenind astfel îmbolnăvirea. Proprietarii de animale trebuie să fie conştienţi de riscul la care se supun prin neverificarea carcaselor, iar medicii veterinari trebuie să informeze şi să instruiască populaţia în acest sens.

Ce este trichineloza?

Trichineloza este o boală parazitară transmisă de la animal la om, cauzată de consumul de carne crudă sau insuficient preparată termic, ce conţine larve musculare ale nematodului Trichinella. În România, trichineloza este zoonoză parazitară majoră, din 1980 şi până în prezent înregistrându-se peste 28.000 cazuri la om. La animale s-a depistat o prevalenţă cumulativă de 8 cazuri din 10.000 de porci domestici controlaţi, 9 din 1.000 la mistreţ şi respectiv 13 din 100 la urs.

Simptomele

Este bine de reţinut faptul că animalele, nici chiar în cazul ingerării unei doze importante de larve musculare (20.000 larve/porc), nu manifestă clinic boala. Doar la om apar simptome clinice chiar şi numai la 100 de larve înghiţite.

Manifestările clinice ale bolii la om se derulează în trei faze: Faza de incubaţie durează 1-4 săptămâni de la ingerarea larvelor, când apar simptome digestive (diaree, vomă, disconfort abdominal). Faza acută, care de regulă apare în săptămâna 3-4 după ingestia de carne contaminată, se manifestă prin febră, mialgii, edem al feţei/periorbitar şi astenie.

Faza de convalescenţă, care apare la 2-4 săptămâni după apariţia primelor simptome acute. Ea este caracterizată de mialgii şi astenie permanentă, ce pot imobiliza pacientul la pat pentru o perioadă lungă. În unele cazuri pot apărea complicaţii neurologice sau cardiace, în funcţie de vârsta pacienţilor şi cantitatea de carne/larve musculare ingerată. Nu putem diferenţia un porc „bolnav de trichineloză“ de unul sănătos, pe animale în viaţă. De aceea este important ca examenul după tăiere să se realizeze pentru fiecare carcasă în parte, chiar dacă porcii au fost crescuţi în aceeaşi boxă şi hrăniţi la fel.

Modalităţi de prevenţie

Ce trebuie să facem?

• Să preparăm bine termic carnea de porc (până la o temperatură de 75°C timp de 15 secunde);

• Să păstrăm carnea de porc (în felii înguste de 15 cm) 20 de zile la -15°C sau 3 zile la -20°C;

• Să înlăturăm/distrugem carcasele de porc şi subprodusele de orice natură depistate pozitiv.
Vânatul trebuie bine preparat termic, în acest caz congelarea nu este o opţiune de inactivare, deoarece larvele izolate de Trichinella sunt rezistente la congelare. Ce NU trebuie să facem?

• Să mâncam carne de porc crudă NECONTROLATĂ de un medic veterinar în vederea depistării infestaţiei cu Trichinella;

• Să controlăm doar un singur porc din coteţ, sub pretextul că toţi au fost crescuţi şi hrăniţi în aceleaşi condiţii

Dr. Radu BLAGA, USAMV Cluj-Napoca
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 24, 16-31 DECEMBRIE 2008

Vizualizari: 3488֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI