Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Bradul de Crăciun

Din vreme, ne gândim dacă împodobim în casă un brad. Cumpărătorii aleg unul după mărimea buzunarului şi înălţimea casei în care locuiesc. Mai nou, foarte mulţi cumpără brad la ghiveci. După trecerea sărbătorilor, ei duc bradul înapoi, la Ocolul Silvic, ori îl plantează în grădina proprie.
Obiceiul împodobirii bradului se pare că vine din vremea egiptenilor. Ei nu aveau brazi, dar puneau frunze de palmieri prin toată casa. Romanilor, care au intrat în contact cu ei, le-a plăcut ideea şi au început să împodobească, la început cu fructe şi dulciuri, brazii pe care îi aşezau prin case. Ei împodobesc bradul de Crăciun de pe la 1800 încoace.

Şi dacă e brad, vine şi Moş Crăciun. Oropsit pe vremea comuniştilor, moşul îl trimitea în locul lui pe Gerilă. Se spune că Moş Crăciun vine tocmai de la Polul Nord, din Laponia, într-o sanie trasă de reni. Mă rog, dacă nu e zăpadă îşi adaptează el mijlocul de transport cumva... Musai trebuie să aibă barbă albă moşul, să fie burtos şi să fie înveşmântat în straie roşii. Copiii cuminţi scriu din vreme scrisorele către Moş şi, dacă au fost cuminţi, el le aduce, de regulă, ce vor.

Deşi e mare de statură şi n-ai zice că poate, moşul se strecoară prin horn ca să pună copiilor darurile sub brad. Uneori, când are timp la dispoziţie, moşul ascultă cu atenţie poeziile şi cântecele pregătite de copilaşi, în cinstea venirii sale. Fugiţi şi uitaţi-vă sub brad! Căci, poate, de când tăifăsuim noi aici, a venit Moş Crăciun...

Nina MARCU
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 24, 16-31 DECEMBRIE 2008

Vizualizari: 735֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI