Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Hai la masă!

Cu o săptămână înainte de Crăciun, gospodinele încep trebăluiala. Sunt atât de multe de făcut... Trebuie să pregătească sarmalele, caltaboşii, cârnaţii, toba, să topească untura şi să pună jumările la scurs. Asta dacă vorbim numai despre preparatele din carne de porc, dar masa de Crăciun se mai încarcă şi cu altele. Musai cozonac şi prăjituri şi, în ultimii ani, şi salată de boeuf.

Aşa că, pe când Ajunul bate la uşă, masa din sufragerie se primeneşte cu cea mai bună faţă, destinată acestei sărbători. Dacă are şi motive cu naşterea pruncului Iisus, e cum nu se poate mai bine. Dă o notă de sărbătoare o lumânare roşie sau portocalie pe masă, ca şi crenguţele de brad presărate ici, colo, dacă nu se fac alte ornamente mai sofisticate. Pe platoul cu aperitive tronează, printre brânzeturi, toba, costiţa, şunca, chiftelele, şoriciul, jambonul şi, în localităţile din Banat şi Maramureş, jumările.

Alături se lăfăie salata de boeuf şi cea de vinete, făcută, preferabil, tot cu maioneză sau cu smântână. Piftia este şi ea la loc de cinste pe masă. Sarmalele se aduc după ce toate aceste delicatese au fost savurate şi, după caz, terminate de pe platou. Se spune că în ziua de Crăciun nu trebuie să lipsească de pe masă caltaboşul. Fie că e aşezat în bucăţele mici odată cu aperitivul, fie că e adus cald în faţa mesenilor, el este indispensabil la masa de Crăciun.

Unii fac, pe lângă sarmale, şi ciorbă de perişoare, acrită cu zeamă de varză. Friptura şi cârnaţii de porc, pregătite la tavă sau pe grătar, întregesc tabloul unei mese tradiţionale reuşite. Apoi vin  cozonacul şi prăjiturile. Na, că am uitat băutura! Important: de ziua Naşterii Mântuitorului nu se pune ţuica pe masă înaintea bucatelor tradiţionale. Căci aduce sărăcie... Aşa spune poporul. Vinul poate să fie de două feluri, alb şi roşu. Ei, astea au fost produsele tradiţionale, dar cu toţii ştim că pe masă mai strecurăm şi altceva: rulouri cu brânză şi şuncă, ouă umplute, salată de heringi, ciuperci umplute sau salată de ciuperci cu usturoi, pui umplut şi alte delicatese. După inima omului...  

(N.M.)
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 24, 16-31 DECEMBRIE 2008

Vizualizari: 787֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI