Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Sărbătorile de iarnă la musulmani

Ziua de 8 decembrie reprezintă pentru musulmanii din toată lumea un moment sacru şi definitoriu. Începe sărbătoarea sacrificiului, Kurban Bayram, în timpul căreia se sacrifică un berbec, simbolizând gestul lui Ibrahim care, îndemnat să aleagă între a-şi sacrifica propriul fiu şi adoraţia pentru Allah, alege adoraţia.

Pentru musulmani, Ibrahim este simbolul credinţei în Allah, o credinţă mai puternică decât dragostea şi ocrotirea paternă. În localităţile unde locuiesc mulţi oameni bogaţi, sărbătoarea sacrificiului este oficiată cu sfinţenie. Pot sacrifica un animal de Kurban Bayram doar musulmanii maturi, sănătoşi mintal, înstăriţi, gazda şi nu musafirii care se află la el în acea perioadă. Sacrificiul începe în prima zi după Marea Rugăciune comună (Bayram Namazi) ce se desfăşoară în geamie.

După sacrificiu, carnea animalului se împarte în trei: una la cei săraci, alta la rude şi prieteni, a treia pentru familia celui care sacrifică. Mâncărurile pentru Bayram se prepară cu o zi înainte. Ele constau în diverse ciorbe, fasole cu carne de batal, sarmale, yahni (carne tocată cu ceapă), pilaf, fripturi, salate, orez cu lapte, prăjituri cu sirop şi nuci (baclavale, sarailii). De Kurban Bayram copiii primesc daruri, dulciuri, bani, adoraţia şi iubirea părinţilor, bunicilor, rudelor. Se fac vizite la rudele mai în vârstă, la prieteni, se fac urări de sănătate, bucurie, împliniri. Musafirii sunt stropiţi cu parfum, sunt serviţi cu cafele, fructe, baclavale. Sunt patru zile de bucurie, veselie, destindere, de întărire spirituală a familiei şi comunităţii, de sărbătoare pentru credincioşii musulmani.

(R.S.)
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 24, 16-31 DECEMBRIE 2008

Vizualizari: 1193֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI