Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Acasă la lipoveni

Brăilenii

Puternica comunitate a ruşilor lipoveni din cartierul brăilean Pisc şi-a conservat cu sfinţenie tradiţiile Crăciunului specifice bisericii de rit vechi. 

Undeva prin sud-est-ul extrem, într-o dimineaţă tăioasă de decembrie, o bătrână îşi petrece în tăcere drumul de la biserică spre casă. Hotărâtă, păşeşte sacadat, sprijinindu-se în bastonu-i de lemn. Veşmântu-i pare desprins dintr-o poveste: un batic negru, dincolo de care părul îi e strâns în aşa-zisul zbornic, acoperit la rându-i de o pălărioară din mătase denumită caseac. Portul este completat de o bluză cu mâneci lungi şi o fustă lungă, străbătută de două funde, ce acoperă în întregime încălţările. La mijloc poartă un brâu cu doi ciucuri dispuşi, deloc întâmplător, inegal.  Continui peregrinările prin Pisc şi petrec din mers biserici, bastion al etnicilor slavi, dar şi lipoveni cu barba lor impozantă şi înspicată. Par desprinşi dintr-un alt secol, dintr-un alt timp. Şi totuşi…

Slujbe pilduitoare şi mai consistente

Ca-n tot oraşul, şi-n Pisc se resimte emoţia apropierii sfintei sărbători a Crăciunului. Care sunt ritualurile specifice ce împresoară acest important eveniment din viaţa comunităţii, am aflat de la Fenia Jipa Rubanov, preşedintele comunităţii ruşilor lipoveni din Brăila: „La noi, tradiţiile s-au păstrat poate mai puţin poluate ca la români, dar în acelaşi timp ele sunt strict legate de partea religioasă. Colindele noastre au un iz religios.

De asemenea, pregătirile pentru aceste sărbători sunt puţin mai riguroase. În primul rând, respectarea postului este o chestiune care ţine de fiecare casă în parte. În ajun de sărbători şi cu atât mai mult în ajun de Crăciun, slujbele religioase sunt mai consistente şi mai pline de învăţături. Sărbătoarea începe practic din prima zi a Crăciunului şi debutează cu o rugăciune. Omul care a ţinut post merge la biserică pentru sfânta liturghie şi abia după ce a primit binecuvântarea preotului poate să mănânce. Fiecare se întoarce acasă, după care se face rugăciunea de masă cu toată familia.

Festinul se petrece de regulă în camera de oaspeţi, fiind «condimentat» cu răcitură, cârnaţi, caltaboşi, peşte. La noi, abia în seara de Crăciun încep să meargă colindătorii pe la casele oamenilor. De regulă, cu colindul merg bărbaţii, dar şi copii. Colindele noastre nu sunt altceva decât nişte cântece religioase. Se colindă aproape toată perioada începând din ziua de Crăciun şi până la Anul Nou, care este pe data de 14 ianuarie“, ne-a declarat Fenia Jipa Rubanov.
Puţini, dar demni...

Oficial, în conglomeratul etnicilor din oraşul Brăila lipovenii ocupă detaşat prima poziţie. În scripte, numărul lor se ridică la 3.500. Preşedintele lor, Fenia Jipa Rubanov, plusează însă vorbind de un număr mult mai mari de etnici lipoveni: „În scriptele celor patru biserici ale lipovenilor brăileni sunt în evidenţă aproape 10.000 de etnici.

Biserica a fost de-a lungul timpului păstrătoarea acestor tradiţii. Ne-a unit în jurul acestor valori dar, în acelaşi timp, n-a permis nicio  ingerinţă externă, impunând respectarea cu stricteţe a canoanelor bisericeşti. Cred că, fără această fermitate, nu puteam să rezistăm de aproape 350 de ani în această masă latină. Mă consider un om norocos că pot să păstrez tradiţia mea dar, în acelaşi timp, am învăţat s-o respect şi pe a celui de lângă mine. Vreau să cred că aproape toţi etnicii noştri gândesc ca mine“, a conchis Feni Jipa Rubanov.

Camelia MOISE
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 24, 16-31 DECEMBRIE 2008

Vizualizari: 1706֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI