Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Dobrogenii...

„Crăciunul nostru, spune doamna Liuba Eftei, abia venită de la Jurilovca, satul ei natal, este pe 7 ianuarie, iar Anul Nou pe 14 ianuarie. Crăciunul se aşteaptă prin post, smerenie şi străduinţă de a face fapte bune, pe placul lui Dumnezeu. În ajunul Crăciunului se pregătesc bucate tradiţionale din porc, renumita răcitură (haladeţ), fiind la loc de cinste“. Gospodinele se întrec să frământe cozonaci pufoşi şi crescuţi, aromaţi şi dulci. În satele cu pescari, în Deltă, desigur, în multe case ale lipovenilor, preparatele tradiţionale se fac din peşte. Este uimitor câte feluri de mâncare din peşte ştiu gospodinele să pregătească!

Preotul, însoţit de cântăreţii bisericeşti, merge din casă în casă, colindă în limba slavonă şi binecuvântează casa. În prima zi de Crăciun, toată familia se reuneşte acasă, unde domnesc pacea, armonia şi încrederea… A doua zi se fac vizite, finii vin la naşi, copiii la părinţi şi la bunici… Tinerii se bucură de libertate, de senzaţia de siguranţă şi renaştere. Petrecerile sunt în toi, se fac planuri de viitor. De Anul Nou, copiii merg din casă în casă şi colindă pe la ferestrele oamenilor, urându-le sănătate şi spor în casă.

La biserică, femeile care fac parte din corul religios sunt îmbrăcate în superbele lor rochii lungi, în culori deschise, împodobite pe cap cu un fileu special care le strânge părul la ceafă, iar pe umeri poartă şaluri viu colorate, adevărate grădini înflorite… În bisericile lipovenilor se aud cântece de o rară frumuseţe, oamenii vin cu gânduri curate şi generoase. Sărbătorile la ruşii lipoveni nu şi-au pierdut autenticitatea, sunt parcă mai vii şi mai frumoase ca oricând.

Rodica SIMIONESCU
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 24, 16-31 DECEMBRIE 2008

Vizualizari: 847֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI