Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Povestea silvică a pomului de Crăciun

Ca să crească suficient de înalt şi bogat, pentru a fi împodobit de Crăciun, bradul are nevoie de aproximativ 10 ani de viaţă. În acest timp, abia dacă ajunge la 2 metri. Povestea silvică începe cu recoltarea conurilor şi extragerea seminţelor, care se face din arborete selecţionate în perioada 20-25 septembrie şi durează 10-15 zile. Conurile provin numai din arbori care au vârsta de peste 60 ani. Dintr-un hectolitru de conuri, care cântăresc 30-35 kg, rezultă 5-7 kg de seminţe.

Imediat după recoltare, deci în toamnă, se face semănarea în câmp deschis, în rigole înguste, echidistante, la 20 de cm, dar numai după o pregătire corespunzătoare a terenului. Cultura se acoperă cu un strat gros de muşchi sau frunze, pentru protejarea seminţelor de îngheţ.
În primăvară, când micii brazi încep să răsară, se ridică stratul protector de pe rânduri. Însă, cum plantulele sunt foarte sensibile la insolaţie, culturile se protejează cu umbrare.
În primul an de viaţă, brăduţii au nevoie de o îngrijire specială.

Gros cât un creion

Brăduţii cresc extrem de greu. Din acest motiv, repicarea în vederea obţinerii pomilor de Crăciun se face abia când grosimea coletului ajunge la minimum 5 mm, cam cât a unui creion. Se scot, se sortează şi se replantează în teren deschis, conform unor scheme diferite, în funcţie de dimensiunea exemplarelor.

Pentru obţinerea unor coroane dese, începând din anul al treilea de la plantare, se execută lucrări de conducere a plantei individuale. Astfel, fiecare trebuie să aibă un singur mugur terminal. În acest scop, se îndepărtează mugurii în plus sau lujerii. La brăduţii care au 90-100 cm înălţime se efectuază toaletarea la colet, prin tăierea tuturor ramurilor la înălţimea de 20-30 cm de la nivelul solului. De asemenea, se execută lucrări de tundere a coroanei, în special a ramurilor cu creştere exagerată, îndreptarea lor, ciupitul mugurilor terminali din ramurile laterale.

Când pomii de Crăciun au ajuns la maturitate, se inventariază şi se marchează. Pentru ca brăduţul să ajungă la maturitate, adică să aibă înălţimea de minimum 1,3 m, îi trebuie cel puţin 5 ani: creşterea anuală este de 15-30 cm. Un brăduţ înalt, de 2-2,5 metri, are nevoie să crească până la 8 sau chiar 15 ani.

Este, totuşi, mare păcat ca, după atâţia ani, bradul să ajungă în casa omului doar pentru câteva zile şi apoi, să fie aruncat la gunoi!

Traian DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 24, 16-31 DECEMBRIE 2008

Vizualizari: 758֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI