Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Vasile, părintele credinţei noastre

Noul an începe, ca de fiecare dată, cu un sfânt. Şi nu unul oarecare, ci chiar cu părintele bisericii ortodoxe, Sfântul Vasile. Să aflăm şi povestea lui.

Filosoful, astronomul şi scriitorul

Despre Sfântul Vasile, sărbătorit pe 1 ianuarie, în duplicitate cu Anul Nou, se poate afirma cu tărie că provine dintr-o familie de sfinţi: tatăl, Sfântul Vasile cel Bătrân, sora Macrina, fratele Grigore din Nysa. Sfântul despre care vorbim a trăit 50 de ani, între 329, născut în Pont, şi 379, când a murit pe 1 ianuarie. El a fost episcopul Cezareii şi la acest moment constituie baza bisericii ortodoxe, alături de alţi părinţi. Sfântului Vasile i-a plăcut să studieze şi să obţină cunoştinţe în filosofie, astronomie, geometrie, medicină şi retorică. El şi-a definitivat studiile la Atena, Cezarea, Constantinopol, unde s-a împrietenit cu Grigore Nazianzus, impresionat de inteligenţa şi spiritul profund al lui Vasile.

Profesor la rândul lui, tânărul Vasile nu a fost de la început dedicat bisericii. El ascultă pierdut cuvintele de slavă ale Macrinei şi aşa Îl cunoaşte pe Dumnezeu. Când îl vede apropiat de biserică, Dianius, episcopul Cezareii, îi propune o slujbă bisericească. Vasile acceptă, însă doreşte să ştie mai multe şi pleacă în Egipt, Siria, Palestina şi Mesopotamia, la mai multe mănăstiri, ca să-şi desăvârşească pe deplin cunoaşterea.

La întoarcerea în Pont, înfiinţează o mănăstire pe malul Iris-ului. Scrierile sale documentate şi realiste de atunci stau la baza vieţii monahale sistematice. Fapt pentru care Sfântul Vasile este recunoscut ca fiind părintele monahismului oriental. A scris câteva cărţi împotriva lui Eunomius şi a arianismului în general, în care apără teza Trinităţii.

De asemenea, a mai scris un mare număr de lucrări exegetice despre Psalmi, Isaia şi Iov, un număr de 24 predici şi multe discursuri. Nu sunt lipsite de importanţă nici Regulile Monahale, Moralele, Despre Judecata lui Dumnezeu, Despre Religie şi cele 366 de epistole, multe cu caracter dogmatic, iar altele apologetice. O altă importantă scriere este Liturghia Sfântului Vasile cel Mare. Scrierile sale au o mare importanţă teologică şi au fost traduse pe tot globul.

Pionier al bisericii

Cu o mare influenţă asupra clerului, statului şi populaţiei, Vasile este ales la 14 iunie 370 episcop al Cezareii, cel mai important susţinător al său fiind Grigore Nazianzus. Dar el era totodată mitropolit al Capadociei şi exarh al Pontului, autoritatea sa întinzându-se între Balcani, Marea Mediterană, Marea Egee şi Eufrat. Azi, după atâtea sărbători, ne amintim cu drag şi de Sfântul Vasile...

Nina MARCU
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 24, 16-31 DECEMBRIE 2008

Vizualizari: 706֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI