Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Scrisoare către Moş Crăciun

Dragă Moş Crăciun,

Încerc să-ţi scriu, Moşule, în numele celor care plămădesc pâinea ţării şi te-aş ruga, dacă poţi, să-ţi faci timp să citeşti măcar tu aceste rânduri, fiindcă suntem necăjiţi şi abătuţi de problemele noastre şi numai tu ai putea să le rezolvi în Noul An.

Agricultura este la noi o ocupaţie din vremuri străvechi, dar parcă timpul a rămas în loc şi greu se mai schimbă câte ceva în bine! Te rugăm, Moşule, adu-ne tu mai mulţi bani pentru investiţii şi uşurează-ne tu accesarea proiectelor la fondurile europene, căci ne cresc bărbile ca ţie, până reuşim să luăm un tractor. Dacă s-ar putea, am vrea să ne aduci şi nişte pieţe de desfacere pentru produsele noastre, dar mai ales un preţ bun - să ne acoperim cheltuielile făcute de-a lungul anului agricol. Îndrăznim să-ţi cerem şi subvenţii mai mari, la fel cum au fermierii din Uniunea Europeană, să putem avea şanse egale pe piaţă.

Am văzut că există prin alte ţări încredere, bunăvoinţă şi solidaritate în rândul producătorilor agricoli, membrii în cooperative agricole de tip occidental. Nu sunt CAP-urile comuniste, nu te speria, ci modalităţi prin care fermierii au câştiguri băneşti bune, servicii de consiliere tehnică, piaţă de desfacere asigurată la produsele lor şi aprovizionare cu input-uri.

Producătorii te roagă frumos să le aduci şi preţuri mai mici la motorină, la seminţe, îngrăşăminte şi substanţe pentru tratamente. De asemenea, dacă ai descoperi prin sacul tău şi nişte credite cu dobândă subvenţionată de 5-6% pentru agricultură, ne-am bucura tare mult. Noi vrem să construim ceva durabil, Moşule, dar de cele mai multe ori ne pierdem în amănunte, tragem de timp, ne batem pe funcţii, nu suntem uniţi, ne bate grija de alţii şi, până la urmă… nu facem nimic.

Te rugăm, Moşule, adune mai multă înţelepciune, modestie, înţelegere, răbdare să-i ascultăm pe alţii şi o baghetă magică în stare să descâlcească nodul de interese dintre primari, prefecţi, miniştri şi guvernanţi şi chiar dintre noi, producătorii. Că mulţi nu mai înţeleg nimic, ne-am pierdut speranţa şi singura salvare eşti tu, dragă Moş Crăciun.

Noi am mai vrea, dacă e cu putinţă, şi mai mulţi consultanţi pe la comune, că tare sunt puţini şi fac o groază de lucruri pentru toate instituţiile din sectorul agricol şi tot ei duc greul. Şi dacă tot ne rugăm la tine, poate faci ceva şi pentru tinerii care se stabilesc la sate să lucreze pământul. Adu-le cadouri în prime de instalare, credite preferenţiale pentru achiziţii de utilaje, echipamente şi maşini agricole. Dă-le o şansă, poate merită! Şi te rog să-i iei cu tine în Laponia pe unii care trăiesc bine din comisioanele primite pe importurile de produse agroalimentare din România. Ar fi un cadou deosebit, Moşule!

Te rugăm să ne aduci şi informaţii despre interesele politice ale guvernanţilor noştri. Nu de alta, dar unii dintre ei, chiar dacă s-au botezat independenţi, au tras pe faţă la sania unor partide şi, pentru că nu le-a ieşit jocul, acum alunecă bezmetici dintr-o parte într-alta. Poate unii dintre ei măcar de sărbători vor avea gânduri bune pentru ţara asta şi pentru ţăranii români. Ştim că eşti foarte ocupat, dar poate ai timp să treci prin gospodăriile noastre şi să laşi, sub brad sau chiar şi la poartă, câte ceva din ce ţi-am cerut. Acestea fiind zise, te aşteptăm, dragă Moş Crăciun! Promitem să fim cuminţi şi muncitori, că doar pentru noi suntem şi pentru ţara asta.

La mulţi ani, Moşule!

Carmen Popescu, OJCA Vrancea
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 24, 16-31 DECEMBRIE 2008

Vizualizari: 700֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI