Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Cum îl întâmpinăm pe 2009

De Revelion, altă masă, alte bucate – sau aproape – altă îmbuibare. De data asta, trebuie avut în vedere că noul an trebuie să ne prindă cu 12 feluri de mâncare pe masă. Căci, se spune, fiecare simbolizează câte o lună a anului, ceea ce înseamnă că, dacă sunt 12 feluri de bucate, nu se face foamea în timpul anului. Şi, musai, şi peşte, struguri, din care chiar trebuie măcar gustat, dacă nu mâncat pe săturate.

La fel ca la Crăciun, nu lipsesc aperitivele şi salatele. De data asta, pe lângă salata de boeuf, se adaugă cea de ţelină, ciuperci, de peşte afumat cu măr şi maioneză, icrele, salata de andive, dar şi aperitivul cu iaurt, muşchiuleţul umplut, pateurile cu brânză.

Desigur, avem şi acum sarmale şi friptură, că la români nu e sărbătoare fără acestea. Pe lângă friptura de porc, se foloseşte destul de mult şi curcanul făcut la cuptor, care e mai uşor decât carnea de porc, din care omul tot mănâncă de la Crăciun încoace. Dacă nu se mai frig cârnaţi, se pune peşte pe grătar şi se serveşte cu lămâie.

Apoi dulciurile... Multe. Pentru toate gusturile. Şi tort. Având în vedere că toate bucatele de pe masă sunt grele, e preferabil ca tortul să fie făcut mai răcoritor, menit să ia greaţa şi să permită a mai intra şi altceva în stomacul ghiftuit. De Revelion nu poate să lipsească şampania. Mă rog, spumantul... La miezul nopţii, când ne punem o dorinţă, trebuie să dăm de duşcă un pahar cu o astfel de licoare. În rest, băuturi de toată mâna, pentru toate gusturile. Că doar o dată în an e Revelionul...

Reţete de sărbători

Aperitiv cu iaurt

Blatul: 4 ouă; 200 ml de iaurt; 4 linguri de făină; 1 praf de copt; puţină sare. Se amestecă bine gălbenuşurile cu iaurtul, făina, praful de copt şi sarea, iar la sfârşit se adaugă încet albuşurile bătute spumă. Se coace în tava de la cuptor, la foc încins.
Crema: 30 g de gelatină; 1 litru de iaurt; 1 kg de maioneză; 10 ouă fierte tari; 400 g de şuncă presată; 300 g de morcovi fierţi; castraveţi muraţi, după gust.
Gelatina se înmoaie în apă, apoi se amestecă cu iaurtul şi cu maioneza. Ouăle fierte, şunca presată, morcovii fierţi şi castraveţii muraţi se taie cubuleţe şi se aşază peste blat. Peste acestea se toarnă compoziţia de iaurt cu maioneză. Se lasă la frigider să se răcească. Apoi se taie bucăţi şi se ornează cu gogoşari. 

Rulouri cu brânză şi şuncă

Ingrediente (pentru 4 persoane): 200 g de brânză de vaci; 4 cepe verzi tocate mărunt; 2 linguri capere (fructe comestibile ale unui arbust spinos) tăiate mărunt; 1 lingură castraveciori muraţi, tăiaţi cubuleţe; sare; piper; 4 felii subţiri şuncă de Praga; 1/2 linguriţă muştar iute.

Mod de preparare: Se pune brânza de vaci într-un castron, se amestecă uşor, se încorporează, pe rând, ceapa, caperele şi castraveciorii şi se condimentează cu sare şi piper. Se ung feliile de şuncă cu muştar (pe o singură parte), se întinde peste ele umplutura (nu până la margine!) şi se rulează cu grijă ca să nu se rupă. Se ţin aproximativ o oră la frigider, se aşază cu „lipitura“ în jos, pe un platou, şi se servesc reci. Rulourile se pot aşeza pe un strat de salată verde şi se pot servi cu roşii tăiate în patru şi baghetă proaspătă.

Salată de heringi cu ouă

Ingrediente (pentru 4 persoane): 150 ml de smântână acrişoară; 4 linguri de iaurt natural; 1 măr mare roşu; 4 fileuri de hering tăiate cubuleţe; 1 ceapă verde tăiată rondele subţiri; sare; piper negru măcinat. Pentru garnisit: pătrunjel verde tocat; 2 ouă fierte tari şi tăiate felii; codiţe de ceapă verde, tăiate rondele.

Mod de preparare: Se amestecă într-un castron smântâna cu iaurtul şi se încorporează merele – curăţate de coajă – tăiate mai întâi în sferturi şi pe urmă felii. Se adaugă cubuleţele de peşte şi ceapă şi se amestecă bine, dar uşor. Se gustă salata de sare şi piper, se acoperă cu un capac şi se ţine la rece. Se aranjează pătrunjelul verde tocat pe marginile unui platou, se răstoarnă salata (amestecată încă odată) la mijloc. Se garniseşte cu feliile de ou şi cu rondelele de ceapă verde (codiţe) şi se serveşte imediat.

Ciuperci umplute

Se curăţă 1 kg de ciuperci şi se aşază în tava în care s-a pus folie de aluminiu, adică în fiecare ciupercuţă se pune sare şi un vârf de linguriţă de unt.
Umplutura: cozile ciupercilor se curăţă, se toacă şi se pun într-un bol. Se mai adaugă măsline negre tăiate mărunt; gogoşari roşii muraţi; verdeaţă; două ouă crude şi brânză feta rasă; apoi se amestecă bine şi se umplu ciupercile cu pasta obţinută. Se ţin la cuptor aproximativ 20 de minute.

Nina MARCU
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 24, 16-31 DECEMBRIE 2008

Vizualizari: 815



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI