Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

...roadele pământului în timp şi spaţiu

• Hrana de bază a reprezentanţilor vechilor culturi din zona Anzilor şi de pe coastă era ştirul, plantă cerealieră, dar şi porumbul, fasolea, cartoful. În zonele înalte, vânătoarea de căprioare şi rozătoare îmbunătăţea substanţial alimentaţia.

• În Peru şi în Ecuador creşteau arborii de balsa, lemnul lor uşor fiind folosit la confecţionarea plutelor, ce aveau aceeaşi formă cu bărcile din trestie ale pescarilor.

• Cultivatorii de manioc din zona Caraibelor, cu vreo patru milenii în urmă, au traversat istmul Panama şi au înaintat pe coasta Pacificului, aducând cultura maniocului, cât şi răzuitoarele şi storcătoarele atât de necesare gospodăriei primitive.

• În cultura Teotihuacan din Mexic, dezvoltată în Antichitate în mai multe perioade, sursele de hrană s-au bazat pe o agricultură intensivă în care au primat seminţele de ştir, porumbul, dovlecii, roşiile. Carnea era furnizată de curcani, porci sălbatici şi, în mai mică măsură, de căprioare.

• Străvechile practici cuprinse în Vedele indiene prevăd şi un leac de curăţire a organismului de toxine numit „trifalo“. Acesta are în compoziţia sa fructele a trei plante, ce cresc, evident, în India – amalaki, bibitaki, haritaki.
Amalaki este una dintre cele trei plante care au concomitent cinci gusturi. De menţionat că şase gusturi nu are nicio plantă tămăduitoare. Cinci gusturi mai au haritaki şi usturoiul.

• Şofranul care creştea lângă peştera Coryciană (din muntele cilician Corycos) era vestit în Antichitate, fiind amintit şi de Apollonios din Rhodos în epopeea Argonauţilor.
• În aceeaşi epopee este pomenită o insulă Peuke, situată la gurile Dunării, în dreptul braţului sudic, a cărei denumire se trage de la pinii maritimi ce o acopereau, în greceşte „peuke“.
• Aristen, fiul lui Apollos şi al nimfei Cyrene, i-a deprins pe oameni să crească albinele şi să cultive viţa-de-vie; a fost socotit şi protectorul păstorilor.

Arnold HELMAN
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 24, 15-31 DECEMBRIE 2008

Vizualizari: 793֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI