Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Ştiaţi că…

…porumbelul voiajor este „animalul“ domestic ce posedă cel mai bun simţ al orientării? Atunci când este transportat spre o destinaţie oarecare într-un vagon închis şi pe rute oricât de încâlcite, odată eliberat, regăseşte locul de unde a plecat, chiar şi la o distanţă de 2.000 km?
…singura pasăre din lume ce cântă şi în timpul zborului este ciocârlia? În zborurile ei aproape verticale, te încântă cu trilurile asemănătoare unei soprane.

…penele de struţ sunt utilizate în industria constructoare de maşini, dar şi la fabricarea calculatoarelor? Aceasta se datorează calităţilor antistatice ale penelor care sunt folosite pentru îndepărtarea prafului.
…triburile africane folosesc coaja ouălor de struţ ca veselă? Ea poate fi utilizată ca lingură, pentru a aduce sau depozita apa etc.
…în Antichitate, struţii erau folosiţi (şi) pentru călărie? Printre reginele Egiptului Antic care au călătorit pe spatele unui struţ se numără Cleopatra sau Arsinoe. De asemenea, ei erau antrenaţi pentru a tracta carele de luptă.
…omul cultivă cactuşi nu doar ca plante ornamentale, ci şi pentru propria alimentaţie sau ca furaj pentru animale?

…în natură, pe lângă albinele melifere se mai întâlnesc şi rudele lor apropiate, albinele solitare?
…Biserica Neagră din Braşov este cel mai mare lăcaş de cult în stil gotic din sud-estul Europei? Cu o capacitate de circa 5.000 de persoane, celebrul aşezământ de cult braşovean măsoară 90 de metri lungime şi 37 de metri înălţime, cu un turn al crucii de 65 de metri.
…numele original al Bisericii Negre este Biserica Sfânta Maria?
…cel mai probabil, construcţia acestei biserici a început în anul 1377? Lucrările de construcţie au fost finalizate în 1477, întinzându-se, aşadar, pe o perioadă de 100 ani. Însă, în acest răstimp, Biserica a avut de suferit ca urmare a invaziei otomane din anul 1421.
…în turnul bisericii se află trei clopote de dimensiuni impresionante! Cel mai masiv cântăreşte 6.300 kg şi este unul dintre cele mai mari din Europa?

…cel mai bun tată dintre animale este lupul? Lupoaica fată puii, îi hrăneşte, dar de progenituri se ocupă lupul, care-i învaţă să se apere şi să-şi procure hrana?
…în SUA, elefantul pe fond roşu este simbolul Partidului Republican, iar măgarul pe fond albastru este emblema Partidului Democrat?
…tequila este o băutură naţională mexicană, făcută dintr-o varietate de agavă albastră?
…pelicanii roz, monumente al naturii, dobândesc această culoare doar în sezonul împerecherii, în rest având penajul alb?

…un pelican se hrăneşte numai cu peşte, având nevoie de cca un kilogram pe zi?
…în Israel există o rezervaţie naturală, Hula, prin care trec în tranzit anual circa un miliard de păsări migratoare?
…ţestoasele, printre care şi broasca ţestoasă bănăţeană, o specie pe cale de dispariţie, se împerechează după 12 ani, şi că femela depune maximum şapte ouă, din care nu iese, de cele mai multe ori, decât un pui?
…în Noua Zeelandă trăieşte o pasăre numită kiwi, cu picioare scurte, CIOC lung, cu comportament de găină, devenită simbol naţional? Şi că fructul are această denumire de la culoarea perilor semănând cu aceia ai păsării?
…ficatul îndeplineşte în organism circa 500 de funcţii?

…în Brazilia trăiesc două specii de şarpe anaconda: unul, cykypu galben, întâlnit şi în Bolivia, Paraguay şi nordul Argentinei, şi altul, cykypu verde, ce poate atinge şi opt metri în lungime, vieţuind în principal în zonele mlăştinoase ale Amazoniei?
…un liliac gigantic – Nyctalus lasiopterui – vânează la 700 m înălţime păsărelele migratoare?
…anual, bazinul Mării Mediterane este traversat de peste cinci miliarde de păsări cântătoare migratoare, primăvara şi toamna?

Laura Dobre
Arnold HELMAN
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 24, 15-31 DECEMBRIE 2008

Vizualizari: 926֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI