Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

La orizont, industria de producere a îngrăşămintelor naturale

Şansa unei agriculturi ecologice stă în îmbunătăţirea fertilităţii naturale a solurilor. Toată lumea împărtăşeşte această idee, doar că în practică este foarte dificil de rezolvat, mai ales când este vorba de fertilizarea cu gunoi de grajd, a cărui administrare este greu de realizat. Şi, pe deasupra, şi insuficient.

Pentru a impune în agricultură un sistem viabil şi sănătos de fertilizare este nevoie de o industrie a îngrăşămintelor naturale, care încet, dar sigur, se conturează şi în ţara noastră. În ţările vecine, precum Rusia, aceast sistem de fertilizare este de acum o certitudine. La rândul lor, bulgarii au asimilat acest gen de producere pe cale industrială a îngrăşămintelor organice, cum s-ar spune din noua generaţie, şi sunt foarte interesaţi să ne vândă nu numai produsele, ci şi licenţa de fabricaţie.

La Izvoarele, în judeţul Olt, un tânăr inginer agronom, Marian MARIN, încearcă să promoveze pe piaţa din România acest produs fertilizant natural, ce poartă denumirea de Humusil. Deocamdată îl importă din Bulgaria, dar speră ca în urma unei colaborări mai ales cu marii fermieri să-i convingă asupra necesităţii şi importanţei construirii unor instalaţii pentru producerea Humusilului. O astfel de investiţie, cu toate elementele necesare, costă aproximativ 100.000 de euro, şi poate produce într-un an 100 tone de îngrăşământ.

Argumente tehnologice şi economice

Humusilul este un îngrăşământ lichid, concentrat, pe bază de humus, şi are proprietatea de a stimula creşterea şi dezvoltarea plantelor în condiţii de eficienţă incomparabil mai bune decât în cazul îngrăşămintelor chimice. Îngrăşământul poate fi folosit pentru orice tip de culturi şi, ca orice fertilizant natural veritabil, nu poluează şi este benefic pentru sănătatea oamenilor şi a animalelor.

Procesul prin care acesta este obţinut are la bază gunoiul de grajd, în special cel de cal, care ulterior este prelucrat de râmele roşii de gunoi. Prelucrarea are loc în bazine de inox cu capacitate de aproximativ 10 tone. Humusilul este o modalitate eficientă de regenerare a fertilităţii solurilor asigurând, totodată, creşterea capacităţii de reţinere a apei şi întărirea sistemului imunitar al plantelor. Ca să nu mai vorbim de aportul acestuia la sporirea producţiilor.

Pentru administrarea lui se pot folosi aceleaşi utilaje ca şi în cazul substanţelor minerale, astfel că procesul tehnologic nu este perturbat. În urma folosirii acestui îngrăşământ, deţinătorii unor ferme de legume din judeţele Olt şi Teleorman se declară mulţumiţi de rezultatele obţinute, recoltele fiind mult mai sănătoase, mai bogate şi cu un termen de păstrare mai îndelungat.

Inginerul Marian Marin este încrezător în şansele acestui produs şi speră ca acesta să fie începutul unui sistem de fertilizare, care să garanteze sănătatea alimentară în cazul produselor vegetale. Condiţia este ca inginerul Marian Marin să fie sprijinit de către Ministerul Agriculturii, nu neapărat financiar, cât mai ales logistic pentru extinderea acestei tehnologii pretutindeni acolo unde beneficiarii au forţa economică necesară construirii unor asemenea instalaţii, care reprezintă o noutate în agricultura românească.

Laura DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.23, 1-15 DECEMBRIE 2008

Vizualizari: 4520֩ Comentarii

 
֠ 1.     Virgil -- (6-November-2009 )
Interesant

֠ 2.     Dana -- (4-February-2010 )
as dori si eu datele de contact ale D-lui Marin Marian entru akizitzionarea unor puietzi de KAKI. Multumesc.

֠ 3.     Ionescu L. -- (15-February-2010 )
Si eu doresc datele de contact ale domnului pt arborele de KAKI,

֠ 4.     Lumeasatului -- (3-March-2010 )
Pentru arborele de Kaki va puteti adresa si profesorului Stanica de la facultatea de horticultura din Bucuresti.Aveau si ei in livada. incercam sa gasim datele domnului Marin Marian pt ca articolul e din 2008. V.S. redactia

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI