Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Comisia Europeană propune noi tehnici pentru asomarea animalelor

Problema sacrificării animalelor în abatoare a intrat din nou în atenţia Comisiei Europene, care propune modificarea actualelor norme. Se urmăreşte astfel ca, înainte de sacrificare, să se evite pe cât posibil durerea şi suferinţa animalelor. Cum normele privind tehnicile de asomare nu au fost modificate din 1993, acestea nu mai sunt la zi cu progresul ştiinţific şi tehnologic şi nu iau în considerare aspectele care ţin de bunăstarea animală, consideră experţii europeni. În baza noilor norme, abatoarele vor fi obligate să monitorizeze animalele după asomare, pentru a se asigura că acestea nu îşi revin înainte de a fi sacrificate.

Pentru ca animalul să intre în stare de inconştienţă, înaintea sacrificării se utilizează diverse metode de asomare: prin şoc electric, prin folosirea gazului anesteziant sau a unor mijloace mecanice (de exemplu, pistolul cu aer comprimat). Nicio metodă nu este 100% eficientă, iar unele animale îşi revin în ultimele clipe de viaţă. Propunerea Comisiei Europene nu interzice niciuna dintre metodele de asomare, ci limitează utilizarea anumitor tehnici. De asemenea, admite faptul că oamenii de ştiinţă au rezerve faţă de lipsa de cruzime a două metode (gazarea cu dioxid de carbon şi electrificarea în baie de apă). Însă, în acelaşi timp, recunoaşte că nu există alternative comerciale.

Certificatul de competenţă

Potrivit noii propuneri, abatoarele vor trebui să fie construite astfel încât să ţină cont de bunăstarea animalelor şi vor fi obligate să desemneze o persoană responsabilă cu bunăstarea animalelor, iar angajaţii vor fi bine instruiţi şi vor deţine un certificat de competenţe în materie de bunăstare a animalelor. De asemenea, fabricanţii dispozitivelor utilizate pentru asomarea animalelor vor trebui să furnizeze instrucţiuni privind utilizarea eficientă a acestora. Precizăm că abatoarele din ţările terţe, care efectuează exporturi către UE, vor fi obligate să respecte norme identice.

Comisia Europeană mai doreşte să fie create centre naţionale de referinţă, pentru a oferi sprijin inspectorilor oficiali, care de multe ori întâmpină dificultăţi în evaluarea eficienţei sistemelor de asomare complexe.  Totodată, autorităţile vor trebui să informeze mai bine publicul, dat fiind faptul că multe persoane şi-au exprimat nemulţumirea faţă de modul de sacrificare a animalelor în timpul epidemiei de febră aftoasă. Această boală nu afectează oamenii şi rareori cauzează moartea animalelor. Menţionăm că propunerea trebuie să fie aprobată de guvernele celor 27 de state membre ale Uniunii Europene.

Dimensiunea europeană a sacrificărilor

Conform datelor oferite de Comisia Europeană, în fiecare an pe teritoriul UE sunt sacrificate pentru producţia de carne aproximativ 360 milioane de porci, oi, capre şi vite, precum şi câteva miliarde de păsări. Alte 25 milioane de animale sunt sacrificate pentru blană, iar în incubatoare se sacrifică aproximativ 330 milioane pui de o zi. Epidemiile de gripă aviară şi febră aftoasă din ultimii ani au condus la sacrificarea a milioane de alte animale.

Traian DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.23, 1-15 DECEMBRIE 2008

Vizualizari: 1387֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI