Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Miazele animalelor

Miazele sunt boli răspândite pe tot globul şi sunt produse de formele larvare ale unor insecte care se dezvoltă în diferite organe şi ţesuturi la animale. Aceste insecte se înmulţesc prin ouă, pe care le depun pe corpul animalelor, din care ies larvele în câteva zile şi pătrund în organismul acestora, unde trec prin mai multe stadii până la cel de nimfă. Nimfa părăseşte organismul animalului trecând în mediul exterior, unde se transformă în insectă adultă şi ciclul se reia.

HIPODERMOZA LA BOVINE este o miază cu evoluţie cronică, sezonieră, produsă de larvele unei muşte din genul Hypoderma (streche) cu speciile Hypoderma bovis şi Hypoderma lineatum. Acestea depun ouă pe firele de păr, din care ies larve ce se localizează sub piele, la bovine, mai rar la alte specii de animale (cerb, capră, rozătoare, cal) şi accidental la om. Boala se mai numeşte în popor „coşuri“ sau „streche“ şi produce pierderi economice prin deteriorarea pieilor. Aceste insecte au corpul de culoare neagră-cafenie, aripi transparente, iar abdomenul prezintă perişori alb-gălbui în partea anterioară şi galben-portocalii posterior. La noi în ţară boala se întâlneşte aproape în toate regiunile, dar mai frecvent în cele de deal şi munte.

Contaminarea animalelor se face numai la păşune (insectele nu pătrund în adăposturi), începând din iunie şi până în septembrie, când insectele depun ouă din zbor pe firele de păr din regiunile inferioare ale corpului şi pe membrele animalului. Din ouăle care se lipesc pe firele de păr se dezvoltă larve mici, care pătrund în organism fie prin tegument, fie pe cale bucală, prin lingerea regiunii contaminate de către animal.

În organism larvele migrează prin diferite ţesuturi (coloana vertebrală, esofag), timp în care acestea trec prin mai multe stadii în decurs de 7-8 luni. Astfel, în cursul anului viitor, în momentul dezvoltării finale, larvele migrează în ţesutul conjunctiv subcutanat din regiunea spinării şi foarte rar pe părţile laterale ale toracelui sau pe alte regiuni, unde formează noduli (coşuri), apoi printr-un orificiu făcut în piele ies în mediul extern, cad pe pământ, unde se transformă în nimfe şi după o perioadă de timp devin insecte adulte. Astfel ciclul se reia. Întreg ciclul biologic durează 8-10 luni.

Simptome. Apariţia nodulilor sub piele în regiunea dorso-lombară (regiunea spinării) este însoţită de inflamaţie şi sensibilitate locală. Invazia masivă a larvelor produce slăbirea animalelor şi scăderea producţiei de lapte şi carne. Diagnosticul se pune uşor pe apariţia coşurilor în regiunea dorso-lombară, care devin evidente începând cu lunile ianuarie-februarie şi ajung să elibereze larvele în mai-iunie. Aceşti noduli prezintă un orificiu prin care se scurge o secreţie purulentă, în interiorul lor fiind prezente sau nu larvele.

Profilaxie şi tratament. Tratamentul profilactic se face în perioada depunerii ouălelor de către muşte (în perioada păşunatului) prin aspersarea cu soluţii insecticide de ROMPARASECT 5% şi ROMPARASECT FORTE pe corpul animalelor. Tratamentul ţine cont de stadiile larvare şi localizarea lor, iar pentru evitarea accidentelor, respectiv a rupturii esofagului produsă de stadiul larvar al H. Lineatum şi a paraliziilor produse de forma larvară a H. Bovis, când aceasta se află în canalul vertebral, acesta se face în lunile noiembrie-decembrie, înainte de apariţia nodulilor, cu ROMAVERMECTIN B1, ROMIVERMECTIN şi ROMAVERMECTIN PLUS.

Dr. Viorica CHIURCHIU, doctor în ştiinţe medicale
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.23, 1-15 DECEMBRIE 2008

Vizualizari: 4550֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI