Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Marea amăgire

Unul dintre cei care se străduiesc, în pofida tuturor greutăţilor, să scoată din pământ roade în fiecare an este şi medicul veterinar Vasile NICA din Dumbrava, judeţul Neamţ. L-am întâlnit de curând la sediul DADR Neamţ. Venise să-şi ridice bonurile pentru motorină, subvenţionate de stat doar cu un leu. În condiţiile acestui an, când numai la grâu, din pricina ploilor şi a inundaţiilor, pierderile au fost la Societatea Agricolă Timişeşti, pe care o conduce dl Nica, de 1,5 miliarde lei vechi, leul ăsta dăruit de stat este o slabă consolare. Noroc cu rapiţa, care a adus unitatea pe linia de plutire.

Cât despre zootehnie, preţul mic al laptelui de vacă nu mai e în măsură să-l atragă pe managerul care a investit miliarde în îmbunătăţirea raselor pe care le deţine. „De un sfert de veac lucrez în agricultură, spune Nica, dar mi-a pierit curajul de a mai continua. Nu se mai poate răzbi în condiţiile în care subvenţia acordată de UE ţării noastre este de numai 50 euro la ha, în timp ce statele mari ale Europei îşi răsplătesc din belşug agricultorii!“

Nica nu mai crede în viitorul fermei şi chiar se gândeşte să renunţe dacă nu va vedea mai multă susţinere din partea statului, în care agricultura, principala susţinătoare a ţării şi a hranei celor mulţi, va fi tratată în continuare ca o rudă săracă. Din nefericire, nu e singurul care gândeşte astfel. Se aşteaptă oare să vină străinii să ne cumpere pământurile şi să pună pâinea, laptele, brânza şi carnea pe masa românului? Din discuţiile purtate cu mai-marii agriculturii nemţene am aflat că grâul din anul acesta, spre deosebire de cel de anul trecut, care a fost apreciat în mod deosebit pentru calităţile sale de panificaţie, e sărac în gluten şi bun mai curând pentru furajarea animalelor.

Când condiţiile climatice nu-l avantajează pe agricultor, de ce nu se poate găsi la stat mai multă înţelegere în subvenţionare sau măcar în plata grabnică a pierderilor provocate de calamităţile naturale? Îmi vine în gând făgăduinţa prim-ministrului de a ridica agricultura românească pe locul al doilea în Europa, imediat după Franţa. Dar oare numai cu vorbe impregnate cu iz de campanie electorală poţi rezolva multele necazuri cu care se confruntă agricultorul român, unul dintre cei mai săraci şi mai vitregiţi din Europa comunitară?

Miron ŞTEFĂNESCU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.23, 1-15 DECEMBRIE 2008

Vizualizari: 691֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI