Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Reuniunea internaţională a morarilor

În luna octombrie a venit rândul României să găzduiască cea de-a treia ediţie a Conferinţei şi Expoziţiei Districtului Eurasia organizată de Asociaţia Internaţională a Morarilor.  Specialiştii din domeniu au fost încurajaţi de organizatori să profite de oportunitatea unică de a avea acces la o reţea internaţională în cadrul căreia împărtăşesc aceeaşi pasiune comună: morăritul.

Peste 250 de participanţi din 30 de ţări în special europene dar şi din Orientul Mijlociu, SUA, Asia, Australia au participat la întâlnirea de la Bucureşti. Cu acest prilej a fost organizată o expoziţie deosebit de importantă, în cadrul căreia s-au aflat pentru prima oară sub acelaşi acoperiş 43 dintre cele mai importante firme pe plan internaţional din acest sector: furnizoare de utilaje de morărit, de capacităţi de depozitare, de aparatură de măsură şi control al calităţii, precum şi de servicii de consultanţă. Programul de conferinţe tehnice a stârnit un interes deosebit. Experţii, atât din cadrul marilor companii cât şi din mediu universitar, au prezentat lucrări axate pe probleme de mare actualitate.

Ultimele noutăţi tehnologice

Morarii au avut şansa de a face cunoştinţă cu ultimele tehnologii de procesare a cerealelor, unele dintre ele fiind prezentate în premieră absolută la acest târg. Au văzut cele mai noi aparate şi metode de analiză a calităţii pentru cereale şi făină. Pentru fiecare din aceste categorii de aparatură, şase-şapte firme sunt în competiţie cu scopul de a produce şi oferi soluţia de procesare cea mai bună şi pentru a fi cât mai aproape de realităţile sectorului de procesare a grâului.

În materie de depozitare au fost prezentate tehnologiile moderne care să permită atât stocarea iniţială a materiei prime, cât şi procesele finale. Firmele de consultanţă au venit cu soluţii tehnologice particulare foarte moderne care pot fi aplicabile şi la noi şi care pot creşte substanţial productivitatea în morărit. Participanţii au ascultat cu această ocazie părerile experţilor internaţionali, oameni avizaţi, la curent cu cele mai bune sinteze în analiza pieţei. De la ei au aflat care este situaţia actuală pe plan mondial şi ce perspective sunt în ceea ce priveşte piaţa grâului.

„Practic, acesta este IAOM-ul, al cărui rol principal este să fie o sursă de servicii pentru profesioniştii din sector: să le aducă ultimele noutăţi în materie de tehnologie, dar şi în materie de piaţă şi de a crea relaţii de colaborare între cei din breaslă. Partea educaţională este una dintre componentele de bază“, ne-a spus organizatorul, domnul Viorel Marin, preşedinte ANAMOB.

Perspective

În ceea ce priveşte morăritul, două categorii de tehnologii se remarcă la ora actuală: cele de vârf, care sunt concentrate la nivelul a 3-4 firme pe plan mondial, care practic produc tehnologia de cea mai înaltă calitate în domeniu (Bühler, Ocrim, Satake, Alapala) şi a doua categorie care cuprinde furnizori foarte utili în materie de mentenanţă şi piese de schimb, dar care, de asemenea, pot furniza soluţii complete, dar nu unitare. „Acestea din urmă sunt componente de o calitate mai slabă pentru care investiţia trebuie făcută cu grijă deoarece nu mai există garanţia unui furnizor integral. Mai ales pentru investiţiile din fonduri europene trebuie făcută o analiză foarte rafinată de piaţă şi de calitate pentru a şti spre ce categorie te orientezi“, am mai aflat de la organizatorul simpozionului.

Valentina ŞOIMU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.23, 1-15 DECEMBRIE 2008

Vizualizari: 679



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI