Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Gutuile, „merele de aur“ ale toamnei

Gutuile, cunoscute popular şi sub denumirea de „mere de aur“, erau în Antichitate fructele preferate ale Afroditei. Bărbaţii îndrăgostiţi îi aduceau în dar gutui, ca semn al iubirii.

Datorită conţinutului lor foarte bogat în vitamina C şi minerale, a numărului scăzut de calorii, gutuile sunt recomandate în special persoanelor care suferă de afecţiuni ale inimii. Este bine ca gutuile să fie mâncate după ce au fost ţinute la cuptor, şi nu crude, deoarece fructul proaspăt este amărui şi uscăcios. Persoanele care consumă gutui sunt sfătuite să le mănânce în cantităţi mici, de mai multe ori pe zi.

Gutuile (Cydonia vulgaris) conţin apă, glucide, magneziu, fosfor, fier, vitaminele B, C şi A. Se pare că au în conţinut anumite substanţe care pot distruge celulele canceroase. Asocierea taninului cu pectina face gutuia preţioasă atunci când trebuie să se exercite asupra mucoasei digestive o acţiune emolientă şi astringentă. Principala proprietate a gutuilor este de fortifiere a organismului în cazul persoanelor bolnăvicioase, a convalescenţilor, copiilor şi bătrânilor. Gutuia stimulează pofta de mâncare şi este un leac excelent în combaterea diareei şi dizenteriei.

Proprietăţi terapeutice

• Sub formă de decoct, gutuile se folosesc în cazuri de diaree la copii şi în infecţii respiratorii: se fierb câteva bucăţi de gutuie în 250 ml de apă, timp de 5 minute şi se bea călduţ.

• Siropul de gutui, preparat din 50-100 g de fruct în infuzie de mentă sau salvie, se bea pentru tratarea guturaiului şi a stărilor de vomă.

• Dacă, dimineaţa, consumaţi gutui pe stomacul gol, acestea pot îndepărta destul de rapid starea de greaţă.

• Sunt recomandate în tratarea enteritelor acute, digestiei anevoioase şi TBC-ului pulmonar: se taie o gutuie necurăţată în felii înguste, care se fierb într-un litru de apă, până când lichidul se reduce la jumătate. Se strecoară şi se adaugă 50 g de zahăr.

• Pentru unele afecţiuni bucale este recomandat să vă spălaţi dinţii cu o felie de gutuie şi clătiţi cu suc de gutui.

• Persoanele care vor să piardă câteva kilograme nu ar trebui să-şi facă griji în privinţa caloriilor date de gutui. Grăsimile sunt arse şi ele mult mai repede.
Acestea sunt doar câteva dintre calităţile miraculoase ale gutuilor, dar ele sunt mai multe şi variate. Aşa că vă sfătuim să nu lipsească din alimentaţie dumneavoastră „merele de aur“ ale anotimpului rece. Este drept, ele sunt scumpe, dar merită!

A consemnat M. Sorescu
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.23, 1-15 DECEMBRIE 2008

Vizualizari: 1416֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI