Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Tratamente de iarnă în pomicultură

Sub denumirea de „tratamente de iarnă“ sau stropiri de iarnă sunt cunoscute acţiunile de combatere chimică a bolilor şi dăunătorilor în timpul repausului vegetativ care se instalează de la căderea frunzelor şi până la pornirea în vegetaţie a mugurilor.

Scopul tratamentelor de iarnă este diminuarea rezervei biologice de agenţi patogeni şi dăunători existenţi în livadă, în vie sau pe arbuşti în timpul repausului vegetativ. Pot fi combătuţi cu succes dăunătorii care iernează în stadiul de ou (inelarul, afidele, acarienii), pe ramuri, în crăpăturile scoarţei sau prezintă colonii pe pom (păduchii ţestoşi). Tratamentele se vor aplica pe pomi cu scoarţa uscată, neacoperită de gheaţă, zăpadă sau chiciură, în zilele cu temperaturi ale aerului mai mari de 0°C.

În livezile de măr şi păr, prin tratamentele de iarnă se pot combate ouăle de acarieni, de afide (păduchii de frunze, cotarii etc.). Pot fi combătuţi şi alţi dăunători existenţi ca larvă: molia frunzelor de măr, fluturele cu abdomenul auriu, molia verde a mugurilor, dar şi dăunători care iernează ca adult în crăpăturile scoarţei (gărgăriţa florilor de măr). Toate tratamentele fac parte dintr-un sistem de luptă integrată, caracteristic fiecărei specii pomicole.

LA MĂR, tratamentele I şi II se aplică de obicei în ianuarie (primul) şi al doilea în februarie sau martie, ambele fiind însoţite de tăierea ramurilor atacate de făinare şi au ca scop combaterea păduchelui de San-José, păianjenilor, ouălor de afide, acarieni, cotari, precum şi distrugerea sporilor de ciuperci fitopatogene.

LA PĂR, în perioada decembrie-martie se fac 1-2 tratamente pentru combaterea afidelor, păianjenilor şi coccidelor.

LA PRUN, primul tratament se aplică iarna, în perioada repausului vegetativ, pentru combaterea afidelor, acarienilor, coccidelor şi a sporilor de ciuperci fitopatogene, de regulă după tăierile de fructificare şi după îndepărtarea ramurilor uscate.

LA PIERSIC, primele două tratamente se aplică iarna, pentru combaterea băşicării frunzelor (Taphrina deformans), în ianuarie-februarie.

LA CAIS, schemele de combatere sunt asemănătoare cu cele de la piersic.

LA CIREŞ şi VIŞIN tratamentul de iarnă se face după tăierile de fructificare şi înainte de dezmugurire, pentru combaterea păduchilor ţestoşi, ouălor de afide, păianjenilor, a sporilor de ciuperci.

Tratamentele chimice din perioada de repaus sau vegetaţie vizează protecţia pomilor împotriva moniliozelor, ciuruirii, băşicării şi deformării frunzelor. Produsele utilizate în mod curent sunt: Tiuram, Carbedazim, Mancozeb, Captan. Atacul de făinare poate fi ţinut sub control prin folosirea produselor pe bază de sulf. Produsele recomandate pentru efectuarea tratamentelor de iarnă sunt următoarele:

OLEOEKALUX – în concentraţie de 1,5% împotriva păduchelui de San-José şi ouălor hibernante de păianjeni (acarieni).

US1 – se foloseşte în concentraţie de 1,5% împotriva păduchelui lânos, ouălor de păianjeni tetranichizi, de păduchi de frunze, cotari, inelar.

POLYBAR 6% sau CARBETOX 37 - 1%. Executarea tratamentelor se efectuează în perioada de repaus vegetativ la temperaturi pozitive (4-6°C) pe vreme uscată.

ZEAMA SULFOCALCICĂ are ca substanţă activă sulful şi este utilizată în combaterea făinărilor şi a altor boli.

ZEAMA BORDELEZĂ sau zeama cuprocalcică are ca substanţă activă cuprul şi controlează eficient mana şi alte boli, ca bacterioze şi micoze. Locul unde se prepară soluţiile (zemuri de stropit) va fi împrejmuit cu sârmă pentru a evita pătrunderea animalelor, iar pentru a împiedica scurgerea lichidelor va fi delimitat cu un şanţ adânc de 20-25 cm. În timpul iernii se recomandă o îmbăiere perfectă a pomilor, începând de la vârful coroanei şi se continuă cu trunchiul, de sus în jos.

La scoaterea din recipienţi a pesticidelor trebuie avute în vedere următoarele:

• turnarea directă în găleţi sau sifonarea cu amorsare mecanică.
• resturile de soluţii, suspensii, spălături rezultate din curăţirea instrumentelor de măsură şi a pompelor vor fi îngropate departe de surse de apă, depozite de furaje sau cursuri de apă.

Ing. Georgeta CEPOIU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.23, 1-15 DECEMBRIE 2008

Vizualizari: 92351֩ Comentarii

 
֠ 1.     D.Drinceanu -- (7-January-2010 )
Multumim. Sunteti printre putinii daca nu singurii care dati gratuit aceste instructiuni. Sigur, nu sunt prea detaliate si nici atotcuprinzatoare: pentru aceasta Min. Agriculturii ar trebui sa suporte costul editarii/postarii, o subventie minora care va contribui la protejarea soiurilor si plantatiilor grav afectate dupa 1989. Peste tot apar doar oferte de carti ultraspecializate, academice(cate una pe fiecare soi!), dar nepractice si costisitoare. Va rugam sa interveniti si dv. la guvern.M-ar interesa, desi amator, intreaga gama de stropiri dintr-un an pomicol.

֠ 2.     spalnacan -- (24-January-2010 )
cit sulfat de cupru se pune la 10l de apa pt stropirile de iarna este obligator sa adaugi si var?la ce temp.se lucreaza? i-mi recomandati o carte pt taieri la meri pe spalier?

֠ 3.     maryanne -- (18-February-2010 )
eu asa fac :300 g sulfat de cupru la 10 l apa.Stropesc si via si pomii in fiacare an pe timpul acesta,daca nu ploua si nu e ger.Inainte cu 10 zile stropesc cu un ulei mineral de ex oleoekalux.

֠ 4.     forda a. -- (24-February-2010 )
tratamentul cu sulfatde cupru 3% se executa inaitea celui cu un insecticid (Emerite oil =1,5% sau Confidor 0il=1,5%)deoarece insecticidele formeaza o crusta care axfixiaza insectele si sulfatul de cupru nu mai ramane pe pom in cantitate suficienta si eficace

֠ 5.     gabi -- (21-November-2010 )
Ce distanta in timp trebuie sa fie intre cele doua tratamente, cu sulfat de cupru si emerite-oil? Mi-a spus vanzatoarea sa dau 2 tratamente cu emerite oil: unul acum in nov si unul in februarie dar nimic de sulfatul de cupru. Nu as vrea sa stric pomii. Ajutati-ma! Sulfatul de cupru se gaseste exact sub denumirea aceasta sau este cupritim sau cum ii spune?

֠ 6.     florin -- (26-January-2011 )
se pot distruge muschii,lichenii depusi pe tulpinile prunilor?cu ce si cand?

֠ 7.     endre -- (21-February-2011 )
La stropitul de iarna se utilizeaza 150-250 gr.sulfat de cupru la 10 l apa,fara a se adauga si var(nu se neutralizeaza solutia cu var),se da asa,cand temp.ext.este de peste 4-5*C,fara vant,fara sa fie pericol de a ploua in urmatoarele 2-3 ore,facindu-se inbaierea pomilor.Intre stropirile cu prod uleoioase si cuprice sa fie un timp de pauza de 7-10 zile;Sulfatul de cupru se gaseste sub aceasta denumire,microambelat sau vrac,sub forma de cristale(solide).Muschii si lichenii se indeparteaza de pe tulpinile pomilor pe cale mecanica(razuire sau periere cu perie de sarma),ACUM,IN PER.DE REP.VEGET.

֠ 8.     endre -- (21-February-2011 )
1.Muschii si lichenii de pe tulpina pomilor se curata mecanic prin razuire cu o unealta de metal(spaclu,razuitoare)si cu peria de sarma.(ATENTIE la coaja pomului sa nu o raniti)Asterneti o folie sub pom sa puteti aduna mai usor resturile care trebuie neaparat arse.2.Sulfatul de cupru se gaseste sub aceasta denumire si se gaseste sub forma de cristale,microambalat(0,5-1kg)sau vrac.Concentratia ideala este intre 0,15-0,25%,adica 150-250gr sulfat de Cu la 10 l apa,fara sa adaugati var sau zeama de var.Stropirea cu aceasta solutie se face doar in repaus vegetativ(de iarna)!Mult succes.f9f31

֠ 9.     sorin -- (4-May-2011 )
va rog domnilor si doamnelor specialisti sa va informati mai bine cand faceti recomandari ale produselor de protectie si combatere: -US-1 nu mai exista,retras 2007-2008 -oleoekalux nu mai exista 2006-2007 -carbetox 37 retras din 2007 -pe langa faptul ca nu este greu sa obtineti informatii recente de la producatorii de pesticide mai oferiti si recomandari cu substante devenite ilegale datorita periculozitatii lor. Iata ce puteti gasi acum pe piata:confidor oil(cel mai bun)de la Bayer sau copiile locale ale acestuia (cu calitatea de rigoare)emerite oil, sau nuprid oil.

֠ 10.     Barbu Dan -- (7-May-2011 )
Din cele de mai sus nu am inteles prea bine cu ce trebuie sa stropesc iarna piersicii.La mine pentru ca nu am stropit cu nimic(poate)odata cu inflorirea frunzulitele au inceput sa se deterioreze.

֠ 11.     dragomir costel -- (17-February-2012 )
tratamentul la pomi nu se aplica functie de virsta ?

֠ 12.     teodorix -- (21-February-2012 )
..adevarat,cele spuse de dl.Sorin, multe din produsele mentionate aici ,au"disparut"sau sunt pe cale de disparitie(ex banalul sulfat de Cu).Eu am mai avut ceva rezerve din anii trecuti,din piatra vanata,iar ulei se mai gaseste pe piata.Azi am dat cu "zama "B.,ca timpul era frumas si caldut, si saptamana viitoare "trec pe ulei",binenteles ,daca timpul ma va lasa.

֠ 13.     Dania -- (11-March-2012 )
Daca eu am 3 meri in gradina de legume, cum procedez la stropirea cu Confidor? Tinand cont ca pe site-ul lor scrie ca pauza pana la recoltare trebuie sa fie de 90 de zile, inseamna ca nu pot consuma nici legumele din jur timp de 90 de zile? La stropirea pomilor primavara devreme, insecticidul va ajunge si pe salata sau ceapa verde din apropiere.

֠ 14.     romica -- (9-April-2012 )
se gaseste de ccumparat zeama sulfocalcica?

֠ 15.     marian -- (14-March-2014 )
produsele de tratanent vin si pleaca fiind inlocuite de substante noi.de retinut este faptul ca cele mai scumpe tratamente sant cele pe care nu le facem. succes

֠ 16.     baicu mihai -- (5-February-2016 )
interesante aceste comentari pentru incepatori-daca e posibil doresc sa fiu la curent cu toate noutatile din acest domeniu/VITICULTURA,POMICULTURA,HORTICULTURA ETC.

֠ 17.     pal nina -- (24-February-2017 )
va rog daca se amesteca alcupral cunuprid oil004ce lastropirile deiarna?

֠ 18.     georgeta antoce -- (3-March-2017 )
unde sunt scolile de altadata , unde invata-i cu adevarat si erau vii lectii de agricultura , pe care le intelegea si unul mai putin dotat ca mine . Peste tot numai superficialitate . Asa timpuri avem .

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI