Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Muzeul cinegetic, mândria Romsilva

• Recordul mondial absolut la trofeul de capră neagră este deţinut de România

Ascuns parcă de ochii grăbiţi ai turistului automobilist, Muzeul Cinegetic Posada, situat între Comarnic şi Sinaia, dezvăluie vizitatorului o colecţie excepţională, de trofee, arme de mare valoare şi diorame. Lor li se adaugă unele obiecte de mobilier şi cadouri primite de fosta Casă Regală, aduse de la Peleş. În total sunt 3.300 de piese.

„Muzeul este unic în ţară, iar în Europa mai există numai alte patru locuri în care funcţionează muzee similare. A fost înfiinţat în 1996, iar din 2004 este administrat de Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva. Aici este fostul parc al domeniului Marthei Bibescu. Colecţiile sunt diferite una de cealaltă, dar toate prezintă sălbăticiunile din Carpaţi“ – ne-a declarat Mircea Grecu, şeful Ocolului Silvic Sinaia, care aparţine de Direcţia Silvică Ploieşti.

Pe când, şi la noi, vânătoare cu aparatul foto?

Sala de conferinţe a muzeului a găzduit recent un simpozion pe teme de vânătoare, cu ocazia Săptămânii Europene a Pădurii, organizat de Romsilva.  S-a vorbit de tehnici şi tradiţii vânătoreşti, dar nu a fost rostit nici măcar un cuvânt despre cea mai modernă şi umană formă de vânătoare – cea cu aparatul de fotografiat, nu cu puşca!  Menţionăm expunerea „Contribuţia Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva la gestionarea durabilă a faunei cinegetice a româniei“, prefaţată de dr. ing. Ion Machedon şi susţinută de ing. Petre Gărgărea, ambii şefi de servicii la RNP.

„Doar intervenţiile umane, brutale, nechibzuite, pe suprafeţe întinse, de durată mare şi prea puţin fundamentate ştiinţific sau deloc au dus la tulburarea acelui echilibru natural al ecosistemelor. O vreme a fost numit echilibru agro-silvo-cinegetic, astăzi gestionare durabilă. Indiferent de denumire, important este că atunci, ca şi acum, s-a avut şi se are în vedere conservarea şi dezvoltarea echilibrată şi integrată a componentelor ecosistemelor“, a spus Gărgărea.

Grija manifestată faţă de vânat a dus la creşterea efectivelor. În cazul ursului brun, dispărut din multe ţări europene, România deţine 6.200 de exemplare, conform evaluării făcute în 2007. Efectivele de cerb comun au ajuns la 37.700, iar cele de capră neagră, la 6.700. Cei mai numeroşi sunt iepurii de câmp – peste un milion de exemplare. Petre Gărgărea a menţionat că suprafaţa totală ocupată de fondul cinegetic este de aproape 22 de milioane de hectare. Aceasta este împărţită în 2.149 de fonduri de vânătoare, atribuite prin contract mai multor gestionari. Printre ei se află şi Romsilva, care are 570 de fonduri (26,5%).

Trofee de la Ceauşescu

După simpozion a urmat vizitarea muzeului. Cu uimire am aflat că unele dintre cele mai valoroase trofee i-au aparţinut lui Nicolae Ceauşescu. Printre opt blănuri de urs brun, toate medaliate cu aur, una care are 673 de puncte provine de la un urs împuşcat de fostul preşedinte comunist în Harghita, în anul 1984. Însă România deţine recordurile mondiale la blană de urs cu 687,7 puncte şi craniu de urs cu 69, 47 puncte.

De fapt, primele zece trofee la blană de urs, în ierarhia mondială, sunt din ţara noastră. „Cel mai vechi şi valoros trofeu din muzeu este de capră neagră, evaluat la 141,10 puncte. Menţionez că medaliile de aur, pentru astfel de trofee, se acordă, pe plan internaţional, de la 110 puncte în sus. Acest trofeu a fost şi rămâne recordul mondial absolut. Norocosul vânător a fost un sas de-al nostru.

El a împuşcat capra în anul 1934, în Munţii Făgăraş“ - ne-a spus Mircea Grecu. Printre trofee se află şi unul de cerb comun, vânat în anul 2003, căruia i s-au acordat 264,51 puncte, record naţional, medalia de aur putând fi obţinută de la minimum 210 puncte. Ion Machedon ne-a informat că, în viitor, Romsilva va amenaja o nouă încăpere cu trofee ale pescarilor sportivi şi unelte de pescuit.  Apropo, stimaţi cititori, ştiţi când creşte cel mai mult peştele scăpat din undiţă? Răspuns: pe drumul pescarului de la locul de pescuit până acasă...

Traian DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.23, 1-15 DECEMBRIE 2008

Vizualizari: 1682֩ Comentarii

 
֠ 1.     GIANI -- (4-May-2012 )
Cam putine trofee internationale pentru o tara cu atata biodiversitate, vecinii nostri unguri cu un teritoriu mai mic (dar mai bine gospodarit d.p.d.v. cinegetic) au multiple trofee mondiale la mistret, cerb comun, cerb lopatar.

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI