Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Nicolae, prea-minunat

„Îndreptător credinţei şi chip blândeţilor, învăţător înfrânării te-au arătat pe tine, turmei tale, adevărul lucrurilor.“

Decembrie... Am intrat, aproape fără să vrem, în atmosfera minunată a sărbătorilor de iarnă. Ele încep acum, cu Sfântul Nicolae, şi se termină anul viitor, cu Sfântul Ion. E momentul ca, toată această lună, să uităm de rele şi să fim mai buni. Să ne amintim să zâmbim. Să facem daruri. Să ne ducem la biserică şi să ţinem, măcar parţial, post.

Uite acum, de Moş Nicolae, adică în noaptea de 5 spre 6 decembrie, să pregătim din vreme ghetele şi cizmele în care să primim cadourile. Şterse, cremuite, aşezate ca soldaţii din linia întâi pentru raport... Căci moşul, încet, discret, bătrâneşte, ajunge cam peste tot. Şi la copiii cuminţi, şi la părinţii pe măsura primilor, adică acei părinţi care nu sunt leneşi şi neascultători. Cei care n-au făcut rele şi prostii în timpul anului primesc portocale şi dulciuri, cei care au fost mai puţin cuminţi găsesc în încălţări doar câte o nuieluşă, semn că moşul s-a supărat şi nu dăruieşte nimic bun.

Sfântul Nicolae, care vine cu cadouri prin lume la începutul lunii decembrie, nu se arată, precum Crăciun, nici copiilor, nici oamenilor mari. Intră pe geam, pe uşă, pe horn. Nici măcar celor trei fete sărace, despre care legenda spune că urmau să fie vândute de tatăl lor ca să scape de sărăcie, nu li s-a arătat. Doar au găsit dimineaţa, în aşternut, pungile cu galbeni şi au scăpat de planul diabolic al părintelui lor care le pregătise o viaţă de dezmăţ, contra unor sume de bani. De aceea, Nicolae a rămas în popor protectorul fetelor de măritat.

Cine e Sfântul Nicolae?

Sfântul Nicolae s-a născut în ţinutul Lichiei, în Asia, din părinţi bogaţi şi numele-i, în greacă, înseamnă biruitor de popor. Când cei care i-au dat viaţă n-au mai fost, Nicolae şi-a împărţit averea săracilor şi a plecat în lume, întemeind întâi la Mira Mânăstirea Sionului. Se spune că puterea sa era fără margini. La fel şi bunătatea. Dacă îşi propunea, oprea furtuna de pe mare, vindeca orice boală, ba, mai mult, a reuşit să trezească din morţi un corăbier.

Pentru nespusa-i bunătate a fost făcut arhiereu, iar pentru credinţa-i nestrămutată, dat la osândă de mai-marii timpului său. Nicolae a stat în temniţă pentru convingerile sale religioase şi a fost eliberat de împăratul Constantin. Pe tot timpul vieţii, Sfântul a încercat să ajute oamenii care i se rugau cu diferite probleme. Nimeni nu pleca neajutat de la el. De altfel, şi în zilele noastre, Sfântul înfăptuieşte minuni pentru cei care îl aleg pentru rugăciunile lor fierbinţi. A murit pe 6 decembrie, dată la care e comemorat de aproape două mii de ani.

Nina Marcu
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.23, 1-15 DECEMBRIE 2008

Vizualizari: 646֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI