Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

La Bălţăteşti – Neamţ, renaşte o veche îndeletnicire

Esplanada Palatului Culturii din Iaşi este din nou animată de mulţimea vizitatorilor veniţi să admire standurile numeroşilor meşteri populari din diferite zone ale ţării, alături de care îşi expun creaţiile artişti populari din Indonezia, Algeria, Japonia. Între participanţii la această ediţia a Festivalului Internaţional de Artă Tradiţională – o iniţiativă salutară a Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale – şi Iulian Mihalache (foto) din satul Valea Seacă, comuna Bălţăteşti, judeţul Neamţ. Mulţi dintre vizitatori se opresc, admiră frumuseţea scoarţelor, covoarelor şi tapiseriilor expuse, întreabă de preţ.

- Ce înseamnă, domnule Mihalache, faptul că produsele dumneavoastră se cer?

- Nu mă pot plânge. De altfel, am atras atenţia celor interesaţi încă în urmă cu şapte ani, când am participat pentru prima dată la un asemenea târg. Ceea ce oferim publicului sunt lucruri care respectă cu stricteţe „moda“, ca să spun  aşa, locului de unde vin, cu motive de mare frumuseţe, din vechime. Dar, iată, tinere mereu, pentru că plac şi peste timp. În plus, acum, când se vorbeşte tot mai mult de produsele bio, noi folosim ca materie primă lâna.

Din Valea Seacă, în Anglia şi Franţa

- Cum a fost începutul, pentru că am reţinut că vă ocupaţi cu altceva?

- Mai degrabă am revenit la lucruri pe care le ştiam din copilărie când, în satul meu, în fiecare gospodărie exista un război de ţesut. Am mai avut un avantaj, soţia mea este inginer textilist. Am început timid, produsele noastre au fost apreciate în târgurile din întreaga ţară şi de vreo câteva ori am expus şi în Franţa, Anglia, Germania şi ne-am bucurat de succes.

- Aşadar, de la tradiţie la afacere.

- Într-adevăr, la început lucram singuri, apoi încetul cu încetul ne-am extins, astfel încât acum avem un atelier cu şapte lucrători. Anul trecut am primit o finanţare de la Agenţia Naţională pentru IMM-uri cu care am achiziţionat două războaie, calculatoare etc. şi intenţionăm să accesăm, în măsura în care vom putea, fonduri europene.

- Mai sunt ţesătoare în Bălţăteşti?

- Din păcate, tot mai puţine. Să nu uităm că în apropiere, la Agapia şi Văratec, din mâinile călugăriţelor au ieşit adevărate minuni care împodobesc încăperi din casele celor care iubesc arta populară din multe ţări ale lumii. Acestea au fost un model şi pentru noi. Dar, ceea ce este mai important, plecând poate şi de la exemplul nostru, 16 femei din Bălţăteşti participă la un curs de ţesătorie. La finalizarea acestuia, o parte din absolvente vor lucra, sperăm, în atelierul nostru, altele vor deschide propria afacere.

- Ceea ce înseamnă concurenţă...

- M-aş bucura să fie aşa. Noi nu ne temem de concurenţă. Este loc pentru toţi, dar cel mai important rămâne faptul că, iată, prin noi şi prin cei care vor veni renaşte un meşteşug străvechi.

Stelian Ciocoiu
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.23, 1-15 DECEMBRIE 2008

Vizualizari: 1002֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI