Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

...de sezon Galbena gutuie...

Nu-i aşa că deja simţiţi aroma inconfundabilă a mirosului de gutuie? Ca orice fruct, este bine să fie „sacrificată“ şi transformată în nectar, peltea, gem, dulceaţă, compot sau multe alte specialităţi delicioase.

Gutuile, necurăţate de puf, se împachetează în hârtie şi se pun la loc rece, pe balcon sau în frigider, unde se păstrează foarte bine.

Dulceaţă de gutui

1 kg de zahăr, 3 gutui mari, 1 lămâie, 1/2 baton vanilie (esenţă de vanilie), 2 pahare apă.

Se spală gutuile, se curăţă de coajă şi se rad pe răzătoarea cu dinţi mari (sau pe răzătoare specială), dar se procedează în viteză, pentru ca gutuile să nu-şi schimbe culoarea. Mai întâi se pune zahărul la fiert cu două pahare cu apă, vanilie şi cu zeama de lămâie. Când siropul este aproape legat se pun gutuile şi se fierb până s-a legat siropul. Se lasă dulceaţa să se răcească şi apoi se pune la borcane.

Pastă de gutui

2 kg de gutui, 1 kg de zahăr, 1 pahar de apă.
Se spală şi se curăţă gutuile de coajă şi se taie bucăţele. Se curăţă fiecare bucăţică de mijlocul tare şi se pun în cratiţă cu zahărul şi cu apa să fiarbă. În momentul în care pasta începe să se îngroaşe, se amestecă mereu să nu se prindă de cratiţă. Când este bine legată se pune la borcane.

(M.S.)
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.23, 1-15 DECEMBRIE 2008

Vizualizari: 719֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI