Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Rujetul (Brânca)

Rujetul este o boală infecţioasă, numită popular brâncă. Este răspândit pe tot globul, fiind produs de bacilul rujetului Erysipelotrix rhusiopathiae, care evoluează acut şi mai rar sub formă cronică. Boala are o specificitate pronunţată pentru porc, dar poate afecta uneori şi alte specii precum: oaia, curca şi, accidental, omul.

Rujetul poate afecta porcii de toate vârstele, cei mai sensibili fiind cei între 3-12 luni. Sursele de infecţie sunt reprezentate, în primul rând, de porcii bolnavi care elimină bacterii prin toate secreţiile şi excreţiile (urină, fecale, lapte, salivă etc.) sau de carnea şi sângele provenite de la animalele sacrificate de necesitate sau moarte de rujet. În aceste condiţii boala are un caracter enzootic, adică aceasta evoluează în focar, fără tendinţe de difuzare în afara lui. 

Bacilul rujetului se poate afla şi în organismul porcilor sănătoşi, ca germen de portaj, fapt ce explică apariţia sporadică a bolii (afectează indivizi izolaţi), fără o sursă de infecţie aparentă, fiind o autoinfecţie. În acest caz, boala este condiţionată de numeroşi factori care micşorează rezistenţa organismului: climatici (temperaturi ridicate, schimbări bruşte de temperatură), alimentări (dezechilibre în raţii, furaje alterate) şi alţi factori de stres (lotizări, transport). Rujetul apare din primăvară până în toamnă, cu o frecvenţă mai mare vara, în special în anii cu căldură şi umiditate excesivă.

Simptomatologie – rujetul are forme clinice variate. Forma supraacută sau septicemică, numită şi rujetul alb, mai rar întâlnită, este caracterizată prin febră mare de peste 42°C, cu stare generală gravă, fără apariţie de pete cutanate, cu moarte rapidă în 2-24 ore. Forma acută este cea mai frecventă, fiind caracterizată prin febră mare, abatere, lipsa poftei de mâncare, respiraţie accelerată, pete roşii, difuze pe piele, care dispar la presiunea cu degetele şi care devin ulterior cianotice. Se constată fenomene digestive: vomă, constipaţie urmată de diaree, animalele rămân în decubit permanent, iar în cazul în care tratamentul curativ nu a fost instituit la timp, boala se termină în 80% cu moartea animalului.

Urticariforma este o formă benignă a bolii cu tulburări generale mai puţin grave şi pete caracteristice proeminente, de formă romboidală, dreptunghiulară sau pătrată, pe regiunea dorsală, spate sau flancuri. Forma cronică se caracterizează prin localizări endocardice (insuficienţă cardiacă), articulare (artrite acute) şi cutanate (necroza pielii). Diagnosticul se pune uşor pe baza semnelor clinice în formele cutanate ale bolii. În celelalte forme este necesar un diagnostic diferenţial faţă de alte boli cu care se aseamănă clinic: pesta porcină, pasteureloza, salmoneloza, intoxicaţii acute, şocul caloric etc. Diagnosticul de certitudine, se pune însă prin examen de laborator.

Profilaxia se poate face prin vaccinare cu vaccin ERYROMVAC. În acelaşi timp, pentru a preveni apariţia rujetului cu origine „endogenă“ se recomandă asigurarea condiţiilor corespunzătoare de alimentaţie şi adăpostire. Tratamentul formelor acută şi urticariformă se face cu antibiotice injectabile: AMOXYLROM, AMPICILINĂ, AMOXICOLISTIN. De asemenea, pentru a înlătura sursele de infecţie se recomandă dezinfecţia cu DECONTAMINOL, CATIOROM, PURSEPT şi deratizarea cu RATIKILL D, RATITOX F, RODEXIT B şi BRODITOP.

Dr. Viorica Chiurciu, doctor în ştiinţe medicale
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 22, 16-30 NOIEMBRIE 2008

Vizualizari: 41574



֩ Comentarii

 
֠ 1.     ioana -- (25-September-2010 )
buna ziua doamna viorica.am o scroafa gestanta si trebuie sa fete peste 2 saptamani dar a fost diagnosticata cu rejet,as avea cateva intrebari in legatura cu aceasta:aceasta boala se transmite la om va intreb deoarece doctorul nu a purtat manusi de protectie? doctorul veterinar i-a facut injectii acestea pot afecta scroafa sau purceii?aceasta boala este tretabila?daca da la ce perioada de timp pot sacriica porcul pentru consum?

֠ 2.     flavius -- (25-September-2010 )
buna ziua,tocmai am niste purcei,care in urma cu 2 zile a inceput sa le apara pete rosii de marimea monezilor de 50 de bani,as dori daca se poate sa-mi spuneti daca este posibil ca sa se infectat de la porci sanatosi tocmai sacrificati.va multumesc.la revedere.

֠ 3.     Bogdan -- (14-February-2011 )
Doamna doctor in stiinte medicale uita sa mentioneze in articol, ca una dintre posibile-le surse de infectie cu Erysipelotrix rhusiopathiae sunt rozatoarele, in special sobolanii. Forma acuta a Rujetului este cel mai frecvent intalnita, dupa cum scrie mai sus. Nu sacrificati porcii diagnosticati cu Rujet, carnea nu poate fi destinata consumului uman. Tratamentul:pe langa ce s-a enumerat mai sus, Oxitetraciclina (injectabil) sau Penstrep. La scroafele,diagnosticate cu Rujet, aflate in ultima parte a gestatiei se intervine in mod obligatoriu cu tratament.

֠ 4.     Bogdan -- (14-February-2011 )
Ca si un caz practic, intalnit: O scroafa in ultima saptamana de gestatie,diagnosticata cu Rujet, tratata cu Penstrep timp de 3 zile cu repetare la 12 ore. Dupa 3 zile de tratament sroafa apare clinic sanatoasa.Dupa alte 4 zile naste 13 purcei.La fatare , intervalul de timp dupa primii 2 purcei expulzati depaseste 2 ore.I se injecteaza scroafei 2ml Oxitocina, pentru a mari contractiile uterului.Dupa 60 de minute sunt fatati toti purceii, in numar de 13.Din acestia 4 sunt neviabili, refuza suptul si mor la cateva ore.Restul 9 fiind clinic sanatosi.

֠ 5.     iulica dulca -- (13-November-2011 )
am taiat un purcel de 40 kg si avea pete rosi pe pulpele di spate si nu mai minca de 2 zile avea siptome de ameteala tremura si lam taiat .intrebarea mea este pot sal consum?sal mincam ?ne poate imbolavi ?va rog urgent mesaj.sau sa duc o bucata de carne la analiza

֠ 6.     Ghergu Andreea -- (30-November-2011 )
buna seara doamna doctor ,am avut un porc de 80-90kg asera nu a avut nmk a mancat ,iar azi de dim knd mama se duse sa ii de-a de mancare il gasi mort .Avea pete vinete si era unflat.ce ar fi putut sa aiba?va multumesc!

֠ 7.     iordachita gheorghe -- (1-August-2012 )
Am o scroafa care a inceput sa fete a facut 4 purcei dupa 5-6ore a mai fatat 1 purcel cum pot sami dau seama daca m-ai fata?

֠ 8.     Bokor Gabi -- (24-May-2016 )
Am cumparat un purcel si are o umflatura mare pe gat {guse}.ce probleme medicale are ,daca are? Va multumesc

֠ 9.     Anghel Felicia -- (4-August-2016 )
Am o scroafa cu 7 purcei,am avut 10 dar au murit.Au fost diagnosticati cu rujet si doctorul le-a facut ivomec!Asta e tratamentul pentru aceasta boala,mai scapa vreunul?

֠ 10.     emilia dorina -- (22-March-2018 )
Buna ziua !avem un purcel de 3 luni ,am observat o galma de marimea unui ou ,la un picior din spate.Astept parerea dv.Va multumesc,o zi buna !

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI