Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

1 ianuarie, ziua Sfântului Vasile

Nici nu se termină noaptea Anului Nou, nici nu încep bine copiii sorcovitul, că şi intrăm în altă sărbătoare importantă a ortodoxiei: Sfântul Vasile. Poate că nu întâmplător acesta este primul sfânt din an de care ne aducem aminte, el fiind considerat, atât graţie scrierilor pe care ni le-a lăsat, cât şi eforturilor depuse în organizarea bisericii, părintele monahismului ortodox.

Omul erudit

Sfântul Vasile s-a născut în Pont, într-o familie de oameni credincioşi şi inteligenţi, şi a trăit 50 de ani, între anii 329-379. A studiat la Atena, Cezarea, Constantinopol ştiinţe precum filosofia, astronomia, geometria, medicina şi retorica, dobândind cunoştinţe remarcabile în aceste domenii. Este momentul în care îl întâlneşte pe Grigore Nazianzus, cu care leagă o frumoasă relaţie de prietenie. Acesta din urmă este impresionat de inteligenţa şi spiritul profund al lui Vasile, care, ca şi dascălii săi, predă din cunoştinţele sale altor ucenici. La acea dată, Vasile nu îl descoperise încă pe Dumnezeu.

Îl cunoaşte prin sora sa, Macrina, care a fost ca şi tatăl şi fratele lui Vasile o sfântă. Apropierea de biserică îi aduce o slujbă în cadrul ei, dar şi dorinţa de a se desăvârşi în tainele ortodoxismului, despre care nu ştie foarte multe. Aşa că face o vizită unor mănăstiri din Egipt, Siria, Palestina şi Mesopotamia, unde încearcă, fiind un om erudit şi deştept, să înţeleagă.

La întoarcerea în Pont, înfiinţează o mănăstire pe malul Iris-ului. El a fost episcopul Cezareii, ales pe 14 iunie 370, ca urmare a influenţei pe care a avut-o asupra clerului, statului şi populaţiei, iar cel mai important susţinător al său a fost prietenul Grigore Nazianzus.

Totodată, Vasile a fost mitropolit al Capadociei şi exarh al Pontului, autoritatea sa întinzându-se între Balcani, Marea Mediterană, Marea Egee şi Eufrat. A făcut, din aceste funcţii, numeroase acte de caritate pentru săraci şi este considerat un organizator al bisericii, el fiind cel care a insistat ca preoţii să fie pregătiţi spiritual şi canonic.

Despre Sfântul Vasile se poate spune că reprezintă baza bisericii ortodoxe, împreună cu alţi părinţi. El a murit pe 1 ianuarie 379, la înmormântarea sa participând atât creştini şi evrei, cât şi păgâni.

Nina MARCU
REVISTA LUMEA SATULUI, 16-31 DECEMBRIE 2009

Vizualizari: 978֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI